Friday, December 12, 2014

Božićna i novogodišnja zakuska


Bliže se praznici, a samim tim i pretpraznična euforija...
Šta i kako pripremiti, a da nas ne košta puno obzirom da su nam svima novčanici odavno prazni.
Uz malo mašte i dobre volje se zaista može pripremiti dosta toga.
Raznorazne ideje se mogu naći na internetu, ali ja nekako uvek volim da pustim mašti na volju i uradim ono što sam zamislila.
Naravno, ni meni ne uspe uvek ono što želim, ali me to ne brine. Kako god, niko neće ostati gladan ;)
Uživam u pripremanju hrane, a posebnu pažnju posvećujem dekoraciji.
Složićete se sa mnom, ona je neizbežna kada je reč o velikim praznicima.
Kada su u pitanju zimski praznici, boje koje me asociraju na njih su: zelena, crvena, zlatna i nezaobilazna boja čokolade.
Prilikom pripremanja slaniša, većinu boja nalazim u samim namirnicama, ali kod pripreme slatkiša, koristim i prehrambene boje.
Dajem vam par ideja i saveta, a svako  može iste prilagoditi svojim željama i ukusu ;)


Za slanu zakusku, kao predjelo, od mini bavarskih zemički možete napraviti ukusne sendviče.
Sendviče možete puniti po želji iukusu, a savet za dekoraciju jeste crvena paprika, ljuta ili slatka (mada moram priznati da je ova paprika na fotografijama efektnija od slatke), zelena salata, kiseli krastavci, masline-zelene i crne. Igrajte se, seckajte i bockajte ;):

Integralni, domaći, brusketi, dekorisani delom paprike i peršunovim listom.
(Ove bruskete sam pripremila od domaćeg beskvasnog, neuspelog, hleba. Hleb sam isekla na tanke kriške, poprskala maslinovim uljem, posula začinskim biljem i solju, i prepekla u rerni):

Kanapei na komadu bavarske kifle premazanom krem maslacem, potom stavljen komadić sira sa plavim plesnima, kriška paradajza, suva maslina i list bosiljka:

Integralni krekeri "upakovani" malo drugačije. Od testa napravljena kuglica, stavljena u paprinu korpicu, u koju je utisnut komad oraha. Savetujem da za predstojeće praznike, krekere stavljate u crvene i zelene korpice:

 Kulen korpice koje mogu biti napravljene u kućnim uslovima ili kupljene. Za fil izgnječite sir koji volite, dodajte malo iseckanog kulena, po potrebi pavlaku ili majonez, malo ljute paprike i žačina koje volite i punite korpice koje ćete dekorisati sitno seckanim kulenom, sitno seckanim crnim maslinama i listovima peršuna:

Projice možete dekorisati ovako:
(Ili pripremiti Gurmansku pitu sa mesom, recept možete naći OVDE)

Hladno predjelo možete dekorisati i na sledeći način:

Punjena jaja:
(Više ideja za punjena jaja možete videti OVDE)
Predlozi za meze:



Salatu i rusku salatu možete ulepšati na sledeći način:

A kupus salatu ovako:

A možete pripremiti i moju Blanširanu salatu:
(Recept vas čeka OVDE)

Moj savet je da pripremite meso koje je ukusno i kao hladno, pored prasetine, možete pripremiti nešto poput ovog:

Ili ovog:
(Recept je OVDE)

Hleb možete pripremiti na malo drugačiji način:
(Recept možete naći OVDE)

Rižoto koji je ukusan i kada je hladan:
(Recept se nalazi OVDE)

Mislim da je bilo sasvim dovoljno slanih predloga, pa da pređemo na slatko ;)

Kada je u pitanju izbor i dekoracija torte, to ćete morati da odlučite sami. Većina se u poslednje vreme odlučuje na dekoraciju fondanom, što ja izbegavam u širokom krugu kada god mogu. Obično se odlučujem za čokoladu ;)


Ledene kocke sa ribizlama i kokosom:

Sočni cupcakes:
(Recepte je OVDE)

Obično se za ove  praznike pripremaju sitni kolačići koji mogu dugo da stoje, pa evo nekih predloga:


Čokolada i marcipan upakovani na sledeći način:

Čokoladirane, punjene, urme:



Ljute ptice za "ljute" goste ;):
(U pitanju su cakepopsi)

Čokoladne saksijice:

Mini čokoladni cupcakes:

Medenjaci i keksići po izboru u prazničnom pakovanju koje možete osmisliti sami:

Ili dekorisani:


A sve to možete upakovati na sledeći način:



No comments:

Post a Comment