kolačići

Thursday, April 10, 2014

Aromatični hlepčići - mafini


Obzirom da znam da oblik daje drugačiji ukus hrani, vrlo često pripremam iste recepte u drugim oblicima. Rezultati su fascinantni-ukus je drugačiji! Ako niste razmišljali na tu temu, slobodno proverite.
Ukoliko vam je neki recept dosadio, a imate želju da ga spremite zbog toga što sadrži zdrave sastojke, promenite mu oblik-naravno, ukoliko je to moguće.
Umesto uobičajene veknice,napravite omiljeni hleb na ovaj način.


Neophodni sastojci:
150 g integralnog brašna
200 g crnog brašna
1 kašičica šećera
1/2 kašičice morske soli
5 g suvog kvasca
prstohvat bibera
prstohvat belog luka u prahu
prstohvat đumbira
2 kašike maslinovog ulja
2 dl mlakog mleka
semenke lana za posipanje
za premaziavanje:
kašičica soda bikarbone


Priprema:
Izmešati sve suve sastojke-sve sem ulja i mleka. Napraviti udubljenje u sredini, pa sipati mleko i ulje. Umesiti testo. Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko pola sata-dok ne naraste duplo. Podeliti na osam delova. Napraviti loptice. 4 loptice podeliti na po 3 dela. Napraviti loptice i malo ih razvući kako bi se dobio elipsast oblik i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.
Loptice koje niste delili na dodatne delove, staviti u pleh za mafine obložen papirnim korpicama.
Elipsaste delove istanjiti oklagijom, ne previše. Potom ih uviti u rolat i stavljati uspravno po tri u pleh za mafine koji ste prethodno obložili papirnim korpicama.
Nisam uspela da fotografišem postupak pripreme, ali mislim da vam slika gotovih hlepčića dovoljno govori.
Hlepčiće premazati rastvorom vode i soda bikarbone-kašičicu soda bikarbone rastvoriti u 2 kašike vrele vode, potom ih premazati i posuti semenkama.
Ostaviti da testo naraste 20 minuta.
Peci na 200 stepeni 20 minuta.
Prilikom služenja, aromatične hlepčiće dekorisati po želji ajvarom i peršunovim listom.
Napomena: hlepčiće  koji se sastoje od tri rolnice, pre uvijanja možete premazati ajvarom. U tom slučaju će biti ukusniji.


No comments:

Post a Comment