kolačići

Sunday, July 6, 2014

Mesna pogača


Mesna pogača idealna za sva vaša slavlja.
Možete je služiti i toplu i hladnu.
Ukoliko vam je dosadilo klasično pečenje, preporučujem da vaše omiljeno meso pripremite na sledeći način.

A kako je nastalo ovo jelo?
Imala sam u planu da napravim ćufte od pilećeg mesa i kupila meso na kom je pisalo da je usitnjeno.
Mislila sam da je to mleveno meso.
Kada sam ga otvorila, shvatila sam da usitnjeno meso nije isto što i mleveno i da od njega nije bilo moguće napraviti ćuftice jer je jako sitno, ličilo je na paštetu.
Tako je nastala ova mesna pogača.
Odlućila sam da sve lepo umesim i ispečem u rerni.
Ako ne možete da nabavite takvo meso, koristite što sitnije mleveno meso.


Mesna pogača, sastojci:
500 g mlevenog pilećeg mesa*
2 kriške  hleba
1 kašičica soli
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica senfa
2 kašike soka od paradajza
prstohvat bibera
prstohvat praška za pecivo
prstohvat belog luka u prahu
5 kašika brašna
50 g crnog luka
2 kašike ulja
100 g suvog vrata
100 g bukovače ili šampinjona
100 gaude
*umesto pilećeg, možete koristiti bilo koje drugo meso po izboru



Priprema:
Sve navedene sastojke do crnog luka sjediniti.
Hleb izmrviti, a ako ima tvrdu koru, nju odstraniti.
Ostaviti da smesa odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje bi bilo da "prenoći".
Crni luk iseckati što sitnije i pržiti dok ne dobije zlatno-braon boju.
Umešati u smesu od mesa.
Smesu izliti u nauljenu zemljanu posudu prečnika oko 20 cm.
Pogača treba da bude debljine oko 3 cm, pa po tome odrediti veličinu pleha.
Poređati listove suvog vrata, preko staviti sitno iseckanu bukovaču, a preko nje rendanu gaudu.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
Pogača je gotova kada se odvoji od pleha.


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment