Thursday, September 25, 2014

Šarena boranija - varijacije na temu: "boranija"


Sezona boranije je uveliko u toku. Postoje razne vrste, boje, ukusi i dezeni: zelena, žuta, šarena, kratka, dugačka, pljosnata, okrugla...
A prilično je zdrava i hranljiva.
Ja sam se ovom prilikom odlučila za šarenu, a pripremila sam je na jedan ne baš tako uobičajen način.


Neophodni sastojci:
500 g šarene boranije
200 g roze krompira
100 g šargarepe
1 kašičica kurkume
100 g crvene paprike
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
po ukusu so, biber i peršunov list
1,5 dl gustog pasiranoig paradajza ili domaćeg kečapa


Priprema:
Boraniju, krompir i šargarepu oprati i očistiti. Potom iseći na komade željene veličine.
Dok čistite povrće, stavite u veću šerpu (prečnika oko 25cm) pola litre vode, kurkumu i malo soli.
Kada vodi provri, stavite iseckano povrće, poklopite i kuvajte na visokoj temperaturi 10-15 minuta-dok se povrće ne omekša. Ocedite vodu i ostavite povrće u poklopljenoj šerpi.

Opranu papriku, iseckajte na sitnije kockice.
Zagrejte kašiku ulja i propriže papriku kratko. Potom dodajte bareno povrće, ostatak ulja, izgnječen beli luk, so i biber (dovoljna je 1 kašičica soli i 1/4 kašičice bibera). Dobro izmešajte.
Prilikom služenja, boraniju prelijte pasiranim paradajzom i pospite peršunovim listom.
Naravno, uz ovo jelo možete dodati i koji komad pečenog ili prženog mesa ili možda kobasicu ili moje Domaćinske ćevape ;)
Recept za ćevape, možete naći OVDE.





No comments:

Post a Comment