Da li ste čuli za projekat "Eat Smart Challenge"?
Ukoliko niste, više detalja možete videti ovde.
Ukratko o projektu:
Projekat je pokrenuo Švedski Institut sa lokalnim partnerima u više od 30 zemalja i cilj mu je da nam skrene pažnju na to koliko hrane nepotrebno bacamo kao i na koji način to možemo da svedemo na minimum.
04. aprila je u rezidenciji ambasade Švedske održan kick-off event na kom je ambasadorov kuvar kroz pripremanje hrane predstavio projekat.
Većina već zna da sam vegetarijanac ne samo jedan dan već više od 20 godina.
Za ovaj dan imam zaista puno recepata, ideja i saveta.
Ali izabrala sam nešto novo, nešto do sada na ovaj način nisam pravila.
To su sarmice od zelja.
Sarmice od zelja su popularne tokom proleća.
Sasvim logično s obzirom da je proleće sezona zelja.
Uobičajeni način pripreme je sa mesom, najčešće se služe sa kiselim mlekom.
Ali ja ih uvek pripremam drugačije.
Ove sarmice su bez mesa, vegetarijanske, ali ako izostavite parmezan, dobićete posne tj.veganske sarmice od zelja.
Zelje nisam brala, kupila sam ga od jedne bakice na Zelenom vencu.
Baka ne bere zelje kraj puta već ga gaji u svojoj bašti.
Na kraju posta pogledajte šta sam sve pravila od leblebija.
Kada skuvate leblebije (ili kupite u konzervi) nemojte bacati tečnost.
Ako niste znali, ta tečnost (akvafaba) predstavlja posnu zamenu za belance.
Ostalo mi je malo kuvanih leblebija, pa sam ih stavila u sarmice.
U zamrzivaču je bilo malo graška, pa sam i to iskoristila.
Ne brinite, lale i narcisi nisu sastojci.
Oni su samo deo dekoracije.
Sarmice od zelja, sastojci:
1 šolja pirinča okruglog zrna
ulje po potrebi
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana
1 manja šargarepa, rendana
1 šaka graška
1/2 kašičice kima u zrnu (ili mlevenog)
1 kašičica slatke začinske paprike
1 čen belog luka, sitno iseckan
po ukusu: so, biber, ljuta mrvljena paprika...
3 kašike parmezana
zelje po potrebi (oko 30 listova)
Priprema:
Prvo pripremite pirinač - operite ga, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se voda ne upije u pirinač.
Ostavite ga u poklopljenoj šerpici.
Na vrelom ulju propržite crni luk, dodajte šargarepu, grašak i kim, pa propržite nekoliko minuta.
Sklonite sa ringle, dodajte začinsku papriku.
Umešajte pirinač, beli luk, parmezan (i izgnječene leblebije) i začinite po ukusu.
Listove zelja kratko blanširajte u kipućoj vodi, pa ih prelijte hladnom vodom.
(Ukoliko imate običaj da skidate žilu, uradite to i sada. Ja je ne skidam.)
Na list zelja, stavite kašičicu fila u uvijte sarmicu.
Postupak ponavljate dok ne potrošite sve sastojke.
Koliko ćete sarmica dobiti, zavisi od toga koliki su listovi zelja.
Sarmice ređajte u pleh ili neku posudu koja može da se koristi u rerni.
Sarmice od zelja ređam u jedan red kako se ne bi zalepite jedna za drugu i kao se prilikom serviranja ne bi raspale.
Prelijte ih vodom da ogreznu, poklopite posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta, pa ih otklopite i pecite još 15-tak minuta.
Ovako pripremljene sarmice su baš lepe kada su hladne.
Napomene:
Za ovo jelo vam nisu potrebne precizne mere.
Sve sastojke možete prilagoditi ukusu.
Sada sam stavila i kuvane leblebije (prethodno izgnječene), 1/3 šolje, jer sam ih imala.
Ne morate ih kuvati samo zbog sarmica, stavite nešto drugo.
Često ih pravim i samo sa pirinčem,
Puslite mašti na volju i uživajte u čarobnom ukusu ovog zelenog povrća.
Od leblebija možete napraviti falafel (posne ćuftice).
Recept se nalazi ovde.
A od tečnosti (akvafabe), možete napraviti sjajne torte, kolače, puslice, kako slatke, tako i slane.
Recept se nalazi ovde.
Jedite "pametno", ne bacajte hranu nepotrebno.
Iskoristite sve sastojke.
Budite vegetarijanac makar jedan dan.
"Eat Smart Challenge"
Challenge #1: Go green – Be vegetarian for a day
Sarmice od zelja su popularne tokom proleća.
Sasvim logično s obzirom da je proleće sezona zelja.
Uobičajeni način pripreme je sa mesom, najčešće se služe sa kiselim mlekom.
Ali ja ih uvek pripremam drugačije.
Ove sarmice su bez mesa, vegetarijanske, ali ako izostavite parmezan, dobićete posne tj.veganske sarmice od zelja.
Zelje nisam brala, kupila sam ga od jedne bakice na Zelenom vencu.
Baka ne bere zelje kraj puta već ga gaji u svojoj bašti.
Na kraju posta pogledajte šta sam sve pravila od leblebija.
Kada skuvate leblebije (ili kupite u konzervi) nemojte bacati tečnost.
Ako niste znali, ta tečnost (akvafaba) predstavlja posnu zamenu za belance.
Ostalo mi je malo kuvanih leblebija, pa sam ih stavila u sarmice.
U zamrzivaču je bilo malo graška, pa sam i to iskoristila.
Ne brinite, lale i narcisi nisu sastojci.
Oni su samo deo dekoracije.
Sarmice od zelja, sastojci:
1 šolja pirinča okruglog zrna
ulje po potrebi
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana
1 manja šargarepa, rendana
1 šaka graška
1/2 kašičice kima u zrnu (ili mlevenog)
1 kašičica slatke začinske paprike
1 čen belog luka, sitno iseckan
po ukusu: so, biber, ljuta mrvljena paprika...
3 kašike parmezana
zelje po potrebi (oko 30 listova)
Priprema:
Prvo pripremite pirinač - operite ga, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se voda ne upije u pirinač.
Ostavite ga u poklopljenoj šerpici.
Na vrelom ulju propržite crni luk, dodajte šargarepu, grašak i kim, pa propržite nekoliko minuta.
Sklonite sa ringle, dodajte začinsku papriku.
Umešajte pirinač, beli luk, parmezan (i izgnječene leblebije) i začinite po ukusu.
Listove zelja kratko blanširajte u kipućoj vodi, pa ih prelijte hladnom vodom.
(Ukoliko imate običaj da skidate žilu, uradite to i sada. Ja je ne skidam.)
Na list zelja, stavite kašičicu fila u uvijte sarmicu.
Postupak ponavljate dok ne potrošite sve sastojke.
Koliko ćete sarmica dobiti, zavisi od toga koliki su listovi zelja.
Sarmice ređajte u pleh ili neku posudu koja može da se koristi u rerni.
Sarmice od zelja ređam u jedan red kako se ne bi zalepite jedna za drugu i kao se prilikom serviranja ne bi raspale.
Prelijte ih vodom da ogreznu, poklopite posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta, pa ih otklopite i pecite još 15-tak minuta.
Ovako pripremljene sarmice su baš lepe kada su hladne.
Napomene:
Za ovo jelo vam nisu potrebne precizne mere.
Sve sastojke možete prilagoditi ukusu.
Sada sam stavila i kuvane leblebije (prethodno izgnječene), 1/3 šolje, jer sam ih imala.
Ne morate ih kuvati samo zbog sarmica, stavite nešto drugo.
Često ih pravim i samo sa pirinčem,
Puslite mašti na volju i uživajte u čarobnom ukusu ovog zelenog povrća.
Od leblebija možete napraviti falafel (posne ćuftice).
Recept se nalazi ovde.
A od tečnosti (akvafabe), možete napraviti sjajne torte, kolače, puslice, kako slatke, tako i slane.
Recept se nalazi ovde.
Jedite "pametno", ne bacajte hranu nepotrebno.
Iskoristite sve sastojke.
Budite vegetarijanac makar jedan dan.
"Eat Smart Challenge"
Dopada mi se jako sve što spremaš, a ova vegetarijanska varijanta je sjajna,uz ovo jelo fino bi išao veganski parmezan,počela sam da ga koristim ovih dana i sviđa mi se baš, nisam vegetarijanac,mada često jedem obroke bez životinjskih proteina.
ReplyDeleteDraga Eleonora, hvala na javljanju. Pratim Vaš rad i znam da ste vrlo sposobni i kreativni. Ako ste raspoloženi, priključite se izazovu. Pozdrav <3
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete