U današnje vreme retko ko ima vremena da često priprema kompletne obroke - da mesi hleb, da pravi rezance za supu, da tegli kore za pite i slično.
Ali ipak mislim da svako od nas može na jedan dan da bude u ulozi svoje bake - da pripremi obrok od početka do kraja, da umesi hleb, dacnapravi kolače.
Ako su mogle naše bake, možemo i mi.
Šta vi najčešće pripremate po bakinim receptima?
Dok sam radila na knjizi Tradicionalni recepti domaće srpsle kuhinje, kao gastro urednik i stručni saradnik, imala sam priliku da malo više pažnje posvetim svakom tradicionalnom jelu i da istražujem.
S obzirom na to da sam iz Vojvodine, između ostalog, pisala sam i o tradicionalnom nedeljnom ručku.
U Vojvodini je to pravi ritual - hrana se priprema od ranog jutra, pa do podne.
Uživa se u pripremanju hrane, ali i tokom obroka.
Pa da krenem sa pripremom.
Prvo pripremam hleb.
Danas biram cipovku.
Da li ste kao mali jeli mast i hleb posut alevom paprikom i solju?
Potom ide priprema ručka - domaća supa sa knedlama, bareni krompir, sos od mirođije.
Za mene je supa bez mesa, ali može biti i sa mesom.
Ako kuvate supu s mesom, od kuvanog mesa (pilećeg) možete napraviti ajmokac.
Desert - vanilice.
A mogle bi i princes krofne.
Možda štrudla ili baba Juline kiflice sa makom.
Posebno ne kolača.
Pripremite svoj omiljeni kolač i uživajte u njemu nekoliko dana.
Možda za doručak uz šolju kafe ili mleka parče štrudle ili nekoliko vanilica.
Ono što ostane od ručka, obično se jede za večeru ili sutra.
A ako imate višak hleba posle par dana, napravite prženice, prezle, knedle od hleba ili poparu.
Jedite "pametno" ne samo danas već svakog dana.
Mislite o tome kao što su mislile naše bake i prabake.
Budite racionalni.
No comments:
Post a Comment