Ukratko o projektu:
Projekat je pokrenuo Švedski Institut sa lokalnim partnerima u više od 30 zemalja i cilj mu je da nam skrene pažnju na to koliko hrane nepotrebno bacamo kao i na koji način to možemo da svedemo na minimum.
04. aprila je u rezidenciji ambasade Švedske održan kick-off event na kom je ambasadorov kuvar
Lars Ekberg kroz pripremanje hrane predstavio projekat.
Više o projektu možete pročitati na Energetskom portalu.
Ukoliko želite da podržite projekat, kliknite ovde.
Organizator je pozvao osobe koje bi mogle da daju doprinos ovom projektu u Srbiji.
Nenad Gladić (Lepi Brka) je osoba za koju tvrdim da može da promeni svest kod naših ljudi.
"Hranite se pametno, živite pametno", kaže Lepi Brka.
Izazov je namenjen najširoj publici i svi se možete priključiti tako što ćete odgovoriti na jednu od zadatih tema:
1. dan: 8. april: Voli zeleno - budi vegetarijanac jedan dan
2. dan: 9. april: Kao naše bake - Skuvaj ceo obrok
3. dan: 10. april: Otkrivaj novo - probaj nešto što nikada nisi
4. dan: 11. april: Ne bacaj - spremi jelo od ostataka
5. dan: 12. april: Kuvamo zajedno - jedemo zajedno
6. dan: 13. april: Upoznaj svog farmera - otkrij proizvode malih, lokalnih proizvođača hrane
7. dan: 14. april: Izaberi svoj izazov za danas!
Lars Ekberg kroz pripremanje hrane predstavio projekat.
Više o projektu možete pročitati na Energetskom portalu.
Ukoliko želite da podržite projekat, kliknite ovde.
Foto: M. Živković/Ambasada Švedske
Nenad Gladić (Lepi Brka) je osoba za koju tvrdim da može da promeni svest kod naših ljudi.
"Hranite se pametno, živite pametno", kaže Lepi Brka.
Izazov je namenjen najširoj publici i svi se možete priključiti tako što ćete odgovoriti na jednu od zadatih tema:
1. dan: 8. april: Voli zeleno - budi vegetarijanac jedan dan
2. dan: 9. april: Kao naše bake - Skuvaj ceo obrok
3. dan: 10. april: Otkrivaj novo - probaj nešto što nikada nisi
4. dan: 11. april: Ne bacaj - spremi jelo od ostataka
5. dan: 12. april: Kuvamo zajedno - jedemo zajedno
6. dan: 13. april: Upoznaj svog farmera - otkrij proizvode malih, lokalnih proizvođača hrane
7. dan: 14. april: Izaberi svoj izazov za danas!
Podelite je na društvenim mrežama (uz hešteg #EatSmartChallenge).
Da li ste razmišljali o tome koliko hrane bacate?
Često bacamo i ono što ne moramo.
Mada, za sebe to ne mogu da tvrdim.
Vrlo sam ekonomična i racionalna, nisam rasipnik po prirodi.
Podrazumeva se da treba baciti hranu koja je neispravna, koja se pokvarila.
Ali ne treba dozvoliti da do toga često dolazi.
Svi sastojci se mogu upotrebiti, bez obzira da li je u pitanju jedan ili više sastojaka.
U narednim objavama ću vam pisati šta i kako spremam.
Upoznati se sa činjenicom da često kombinujem sve i svašta i da često kreiram recepte na osnovu situacije u frižideru i ormaru.
Pisaću i tome na koje sve načine možete da uštedite prilikom kupovine hrane, ali da ne zakidate na kvalitetu.
Recimo, možete iskoristiti razna sniženja
Zbog kratkog roka trajanja, mnogi proizvodi se snižavaju.
To treba iskoristiti, ne samo zbog uštede već zbog manjeg bacanja hrane.
Mi ćemo te proizvode iskoristiti pre nego što im istekne rok, a marketi će ih baciti ukoliko ih ne prodaju.
Smatram da dosta proizvoda može da se koristi i nakon isteka roka, npr. testenina, pirinač...
Sve navedeno upravo i jeste cilj ovog projekta.
Tanja i ja smo najviše vremena provele u kuhinji jer nam se projekat baš dopao.
Ambasadov kuvar je bio ljubazan i objasnio nam je do poslednjeg detalja šta je, kako i od čega pripremao.
Jedite "pametno".
Priključite se izazovu i pokažite kako vi to radite.
Možda ne možemo da promenimo svet, ali možemo sebe i svoje navike u ishrani.
Da li ste razmišljali o tome koliko hrane bacate?
Često bacamo i ono što ne moramo.
Mada, za sebe to ne mogu da tvrdim.
Vrlo sam ekonomična i racionalna, nisam rasipnik po prirodi.
Podrazumeva se da treba baciti hranu koja je neispravna, koja se pokvarila.
Ali ne treba dozvoliti da do toga često dolazi.
Svi sastojci se mogu upotrebiti, bez obzira da li je u pitanju jedan ili više sastojaka.
U narednim objavama ću vam pisati šta i kako spremam.
Upoznati se sa činjenicom da često kombinujem sve i svašta i da često kreiram recepte na osnovu situacije u frižideru i ormaru.
Pisaću i tome na koje sve načine možete da uštedite prilikom kupovine hrane, ali da ne zakidate na kvalitetu.
Recimo, možete iskoristiti razna sniženja
Zbog kratkog roka trajanja, mnogi proizvodi se snižavaju.
To treba iskoristiti, ne samo zbog uštede već zbog manjeg bacanja hrane.
Mi ćemo te proizvode iskoristiti pre nego što im istekne rok, a marketi će ih baciti ukoliko ih ne prodaju.
Smatram da dosta proizvoda može da se koristi i nakon isteka roka, npr. testenina, pirinač...
Sve navedeno upravo i jeste cilj ovog projekta.
Tanja i ja smo najviše vremena provele u kuhinji jer nam se projekat baš dopao.
Ambasadov kuvar je bio ljubazan i objasnio nam je do poslednjeg detalja šta je, kako i od čega pripremao.
Jedite "pametno".
Priključite se izazovu i pokažite kako vi to radite.
Možda ne možemo da promenimo svet, ali možemo sebe i svoje navike u ishrani.
No comments:
Post a Comment