Falafel ili istočnjačke posne ćufte (ćufte od leblebija sa raznim začinima) koje se najčešće prže u dubokom uju.
Kada se prže na taj način, zadržavaju oblik loptica.
Oblik svakako ne utiče na ukus ovog delikatesa, pa ukoliko izbegavate prženu hranu, možete ih ispeći u rerni.
(Linkovi ka posnim recptima se nalaze na kraju objave.)
Falafel, sastojci:
1 šolja sirovih leblebija
1 manja glavica crnog luka, iseckana
2 čena belog luka, iseckana
2 kašičice slatke začinske paprike
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog kumina
po ukusu: čili, biber, peršunov list ili korijander...
1-2 kašike brašna (po izboru)
ulje po potrebi
Falafel, priprema:
Prvo pripremite leblebije - prelijte ih većom količinom vode i ostavite ih da odstoje preko noći.
Ocedite vodu, stavite ih u čoper, pa dodajte sve navedene začine i procesirajte.
Bitno je da se leblebije lepo samelju.
Dodajte brašno i sjedinite sve sastojke.
Da li ima dovono brašna, proveditećete tako što ćete oblikovati kuglicu, ukoliko se ona raspada potrebno je još brašna, a ukoliko zadržava oblik, ima dovoljno brašna.
Kuglice poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Preko svak kuglice sipajte po malo ulja.
Pecite ih u zagrekanoj rerni na 220 stepeni 15-20 minuta.
Tokom pečenja ih možete okretati.
Falafel možete služiti uz ono što volite - varivo od povrća, salatu, hleb...
Napomene:
Što se tiče začina, podrazumeva se da možete koristiti ono što volite i što vam prija.
POred pomenutih začina, možete dodati još neke.
A ukoliko ne volite ističnjačke začine, falafel možete začiniti solju, biberom, peršunom, crnim i belim lukom.
Ne morate uvek da pravite kuglice, možete i male pljeskavice.
Jednostavno, pritisnite kuglicu kako biste dobili oblik pljeskavice.
A kako smo falafel pripremali na snimanju i uz šta smo ga poslužili, pogledajte ovde.
Dosta posnih recepata, možete pronaći ovde.
No comments:
Post a Comment