kolačići

Tuesday, November 3, 2015

Posni meni


Zapečeno povrće i falafel iz rerne, zašto da ne?!
Postan ručak - Za one koji poste ili su ljubitelji povrća.
Za pripremu jela od povrća, možete koristiti sezonsko povrće ili ono koje volite.
Falafel možete pripremiti na uobičajen način, dodati nekoliko kašika ulja i peći u modlicama za projice na 220 stepeni.
Kada je u pitanju posna/veganska i vegetarijanska hrana, imate bezbroj mogućnosti.
Samo treba da budete maštoviti prilikom kombinovanja namirnica i ukusa.

(Spisak linkovanih posnih recepata se nalazi na kraju ovog posta.)


Sastojci (količine po potrebi):
baren krompir,
barena šargarepa,
blanširan karfiol,
crveni/ljubičasti kupus,
bundeva,
patlidžan,
šampinjoni,
pečena paprika,
ulje po potrebi,
začini: so, biber, bosiljak, origano, mrvljena paprika, beli luk, peršunov list.


Priprema:
Povrće iseći na manje komade, sve osim pečne paprike.
Poprskati uljem, posuti začinima i dobro imešati.
Peći oko 20 minuta na 220 stepeni.
Dodati pečenu papriku (isečenu na komadiće) i posuti svežim peršunovim listom.


Ovako pripremljeno povrće služiti uz falafel iz rerne.
Sastojci:
100 g kuvanih leblebija
2 kašike vode u kojoj su se kuvale leblebije
2 kašike brašna po izboru
2 kašike ulja
1 kašika sitno seckanog crnog luka
1 čen belog luka
po ukusu: susam, kim, biber, so, aleva paprika, mrvljena paprika.


Preporučujem i sledeća posna jela:
Karfiol u prezlama;
Obrok salata;
Sarma sa orasima;
Sarma sa bundevom;
Ukusi i mirisi Indije (za vreme posta, gi zamenite uljem po izboru);
Prilog ili glavno jelo?
Griz umesto pirinča - Zašto da ne?!
Pirinač sa zeljem;
Musaka od povrća;
Varivo od kupusa;
Sočivo sa paprikom;
Varivo od sočiva;
Grenadir marš;
Varivo od crvenog kupusa;
Začinjeni tofu;
Heljdoto;
Posni đuveč;
Čorba od celera;
Potaž od povrća;
Posni namazi;
Sarmice sa krompirom;
Paprike sa krompirom;
Salata od šargarepe;
Integralni krekeri;
Prebranac sa bundevom;
Podvarak sa suvim šljivama;
Kremasta salata od patlidžana;
Obrok salata sa povrćem;
Masni kiseli kupus;
Sarmice od zelja;
Sarmice od zelja na povrću;
Salata od sočiva;
Burek/pita;

Posni kolači
Grčka halva;
Sitni kolači (više vrsta);
Voćna poslastica:
Posni medenjaci;
Kitnkez;
Domaći keks;
Posne kocke sa malinama;
Keks torta sa makom;
Sirove kuglice;

Posna jela, posno jelo, post, vegansko, vegetarijansko, postan, posni kolači, 

1 comment:

  1. ovakvo povrće najviše volim - nekako mi je prelepo

    ReplyDelete