Da li znate kako se pravi originalna reform torta?
Sve ostalo su varijacije na temu.
To ne znači da torte koje liče na svog pretka nisu dobre.
Kod nas je uobičajeno da se sve torte koje imaju korice od belanaca i oraha i čokoladni fil nazivaju reform tortom.
Ali, kao u svemu, original je jedan.
Ja tu ne bih ništa menjala.
Dobra stara reform torta mi se dopada baš takva kakva je.
Sastojci za
kore:
10 belanaca
300 g šećera u
prahu
300 g mlevenih
oraha
2 kašike brašna
1 kašičica
vanilin šećera
Sastojci za
fil:
10 žumanaca
200 g šećera u
prahu
malo vanilin šećera
100 g crne
čokolade*
250 g putera sobne temperature
Dekoracija:
100 g pečenog
badema
Priprema:
Belanca
umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećere (šećer u prahu i vanilin šećer) i mutite dok se ne dobije sjajna i
glatka smesa.
Sjedinite
orahe, brašno i vanilin šećer, pa umešajte u belanca.
Od ove smese
ispecite tri kore okvirnih dimenzija 25*25 cm.
Kore pecite u
plehu koji ste obložili papirom za pečenje u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 15-tak minuta.
Za fil umutite
žumanca i šećer u prahu.
Kuvajte na
pari dok se fil ne zgusne.
Dodajte
čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi.
Kada se fil
prohladi, dodajte maslac iseckan na sitnije komade.
Fil mešajte
dok se svi sastojci ne sjedine.
Ohladite ga u
frižideru.
Nafiljujte
tortu i pospite je bademima koje ste isekli na štapiće.
To je oko 100 g.
Slobodno možete staviti i više.
Najčešće koristim čokoladu sa 70% kakao delova, pa je 100 g sasvim dovoljno.
Pojedinci tvrde da prava reform torta ima puno korica što nije tačno.
Tada, u ta davna, pradavna vremena, torte nisu bile previsoke.
Sada su gastro trendovi drugačiji i poželjno je da torte bude što više.
Reform torta je čvrsta i kada se napravi sa tri kore, može lepo da iseče na manje komade.
Što se dekoracije tiče, pustite mašti na volju.
Za jednu posebnu priliku, dekorisala sam je svežim cvećem uz dodatak zlatnih detalja.
Vanilice iz prababine beležnice se nalaze ovde.
No comments:
Post a Comment