Pogačice i pogače se mogu praviti na razne načine.
Jedan od načina pripreme pogačica sa čvarcima je premazivanje testa mlevenim čvarcima ili droždinom.
Sada sam pored čvaraka dodala i sir.
Pogacice sa sirom i čvarcima, sastojci:
400 g mekog brašna
1 kašičica soli
2 dl mlakog mleka
1 kašičica masti
1/3 kocke kvasca
1 kašičica šećera
Za premazivanje:
mleveni čvarci ili droždina 150 g
mrvljeni sir 150 g
biber po ukusu
Za završnicu:
1 jaje
morska so
kim.
Priprema:
Prvo aktivirajte kvasac - u malo mleka razmutite kvasac, šećer i malo brašna.
Kada se kvasac aktivira/naraste, umesite testo na uobičajen način.
Posudu sa testom dobro upakujte (kako se testo ne bi sušilo) i ostavite ga da se udvostruči.
Dok testo raste, možete ga premesiti nekoliko puta, ali to nije obavezno.
Radite onako kako ste navikli.
Kada testo naraste, razvijte ga u što veći pravougaonik.
Polovinu testa premažite čvarcima i pospite sirom.
Postupak ponavljate nekoliko puta, tri-četiri.
Razvijte testo na oko 1,5 cm debljine i secite pogačice.
Ostatke testa spojite (kao na fotografiji).
Ređajte ih u podmazan pleh (ili pleh obložen papirom za pečenje), premažite umućenim jajetom, pospite kimom i solju.
Ostavite ih da se odmore 20-30 minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 15-tak minuta, tj. dok lepo ne porumne.
Napomene:
Količinu čvaraka prilagodite ukusu.
Preporučujem da koritite sir koji nije jako mastan i koji je čvrst.
Količinu soli prilagodite u zavisnosti od toga koliko su slani čvarci i sir.
Pogačice možete zaseći pre prečenja, ali nije obavezno.
Koji postupak treba ponavljati?? Sta se radi dalje kad se premaze polovina testa??
ReplyDeletePostupak premazivanja i posipanja. Premažete i pospete, preklopite. I tako nekoliko puta 😊
Delete