Sunday, November 16, 2025

Komisbrot


Slatkiš koji se priprema upravo u ovo doba godine.

Najavljuje dolazak zime i božične praznike.

Vraća u detinjstvo.

Šolja toplog čaja, meko ćebe, kolač i C slatka tradicija proizvodi.



Komisbrot, sastojci:

1 šolja belanaca

1 šolja šećera

1/3 šolje ulja

sok od pola limuna

1 kesica C vanilin šećera

1 šolja brašna

1/2 kesice C praška za pecivo

rendana korica od pola limuna

1/2 šolje seckanih oraha

1/2 šolje suvog grožđa

(šolja je od 2,5 dl)

C šećer u prahu za dekoraciju

Komisbrot, priprema:

Suvo grožđe operite, ostavite da stoji desetak minuta u mlakoj vodi, pa ocedite.

Rernu zagrejte na 175 stepeni.

Belanca i šećer sipajte u činiju i mutite dok ne dobije sjajnu i glatku smesu.

Postepeno sipajte ulje neprekidno muteći.

Na kraju dodajte sok od limuna i C vanilin šećer, pa ponovo umutite.

Sjedinite brašno, C prašak za pecivo, koricu limuna, orahe i suvo grožđe.

Suve sastojke dodajte u smesu od belanaca i umešajte špatulom.

Modlu za kuglof (srneća leđa ili veknu) premažite uljem i pospite brašnom.


Sipajte smesu za kolač, poravnajte i pecite oko 35 minuta.


Komisbrot prohladite u kalupu, stavite ga na poslužanik i pospite C šećerom u prahu.


Napomena:

Ukoliko nemate šolju od 2,5 dl, sve sastojke merite onom koju imate.

Za ovu količinu upotrebila sam 6 belanaca.

Od suvog voća možete koristiti ono što volite.



No comments:

Post a Comment