Monday, May 20, 2024

Plazma-mak tortice


Ili čuvena keks torta sa makom...

Ovog puta u mini izdanju sa neizostavnim C Slatka Tradicija proizvodima.

Jedan od mojih najviralnijih recepata na koji sam vrlo ponosna.


Sastojci:

200 g mlevenog maka

240 g šećera

2 kašike C griza

500 ml mleka

2 kesice C vanilin šećera

150 g putera

300 g mlevene plazme/keksa

Glazura:

100 g crne čokolade

100 ml slatke pavlake

2 kesice C šlaga classic

2 dl hladnog mleka

jagode


Priprema:

U šerpu stavite mleveni mak, šećer, griz i mleko. 

Kuvajte na srednjoj temperaturi uz mešanje oko pet minuta od trenutka vrenja.

Sklonite sa ringle, dodajte puter i vanilin šećer.

Mešajte da se svi sastojci sjedine.

Prohladite mešanjem oko 5 minuta, pa dodajte mleveni keks.

Modlu za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte po kašiku smese i poravnajte.

Količina je za 14-15 tortica.

Istopite čokoladu uz dodatak slatke pavlake i i sipajte na svaku torticu.

Ostavite u frižideru nekoliko sati.

Skinite papirne korpice i poslužite uz umućeni šlag i jagode. 


P.S. za glazuru možete koristiti čokoladu po izboru - crnu, mlečnu ili belu.

Za mlečnu i belu će vam biti potrebno malo manje slatke pavlake.
Glazuru možete napraviti na uobičajem način (bez slatke pavlake) uz dodatak ulja ili putera (u tom slučaju povećajte količinu čokolade za 50g).



Više detalja o tome kako je nastao slatkiš, možete videti ovde.





No comments:

Post a Comment