Friday, March 29, 2024

Baron torta



Baron torta - neodoljiva kombinacija malina i čokolade.



Sastojci za jednu koru (peku se 4 kore):

4 belanceta

100 g šećera

80 g mlevenih oraha

20 g (2 kašike) C kakao praha


Sastojci za čokoladni krem:

16 žumanaca

250 g šećera

2 kesice C vanilin šećera

50 g C kakao praha

1 kesica C pudinga sa ukusom čokolade

5 dl mleka

250 g čokolade

250 g putera sobne temperature


Sastojci za fil sa malinama:

500 g smrznutih malina

200 g šećera

3 dl vode

2 kesice pudinga sa ukusom vanilina


Glazura:

200 g čokolade

5 kašika ulja


Kore:

Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka.

U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložiti papirom za pečenje, izliti smesu, poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Postupak je isti za sve kore.


Čokoladni krem:

Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.

Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.

Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri.

U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.

Krem ohladiti na sobnoj temperaturi.

Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).

Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.


Fil sa malinama:

Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri.

Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.


Filovanje:

Tortu filovati u kalupu na sledeći način:

kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema... Završiti korom.

Tortu ohladiti u frižideru nekoliko sati, skinuti kalup i preliti čokoladnom glazurom (čokoladu istopiti na pari ili niskoj temperaturi uz dodatak ulja).

Dekorisati po želji - kakao prahom, šlag kremom od čokolade, malinama...



No comments:

Post a Comment