Thursday, February 9, 2023

Rolat sa kokosom


Rolat sa kokosom je jednostavan za pripremu, a veoma dekorativan i aromatičan.

Neizostavna je poslastica tokom svake praznične trpeze.

C slatka tradicija proizvodi ga čine apsolutno neodoljivim.



Sastojci za tamnu smesu:

250 g mlevenog keksa

100 g C šećera u prahu

1 kesica C vanilin šećera

1 kašika C kakao praha (vrhom puna)

125 ml tople domaće kafe

Sastojci za svetlu smesu:

100 g omekšalog maslaca ili margarina

100 g C šećera u prahu

60 g C kokosovog brašna

Za oblikovanje rolata:

20-30 g C kokosovog brašna


Rolat sa kokosom, priprema:

Za tamniju smesu, u posudi za mešanje sjedinite sve suve sastojke.

Sipajte kafu (postepeno, možda će vam biti potrebna manja količina) i sjedinite sve sastojke.

(Ja sam potrošila navedenu količinu kafe tj. 125 ml.)

Bitno je da se sastojci dobro sjedine kako rolat ne bi pucao prilikom uvijanja.

Uzmite kesu za zamrzivač od 3L, stavite smesu unutra, malo rasporedite rukama, a onda izravnajte oklagijom kako biste dobili ravnu koru.

Za svetlu smesu umutite maslac/margarin sa šećerom, dodajte kokos i izmešajte.

Isecite gornji deo kese i skinite ga.

Preko kore od keksa premažite svetlu smesu.

Stavite deo kese koji ste isekli i poravnajte oklagijom.

Skinite gornji deo kese i uvijte rolat.

Uvijajte ga pažljivo kako ne bi pucao.

Radnu površinu pospite sa 2-3 kašike kokosa, stavite rolat i uvaljajte ga u kokos.

Upakujte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati.

Isecite ga i poslužite.




No comments:

Post a Comment