Friday, November 18, 2022

Štrudla sa bundevom

Tokom jeseni i zime, pored štrudle sa makom, često pripremam štrudlu sa jabukama.

Ove godine je došla na red štrudla sa bundevom.

Priprema je jednostavna, a ukus i miris neodoljivi.



Sastojci za testo:

500 g mekog brašna

20 g svežeg kvasca

2 kašike šećera

1 kesica vanilin šećera

1/2 kesice praška za pecivo

prstohvat soli

3 dl toplog mleka/vode

1 dl ulja

rendana korica limuna po ukusu

Sastojci za nadev:

1 kg rendane bundeve

6 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

6 kašika griza

2 kašičice cimeta

Za završnicu:

1 jaje

Za posipanje:

2-3 kašike šećera u prahu


Štrudla sa bundevom, priprema:

Kvasac sjedinite sa šećerom, kašikom brašna i malo mleka.

Ostavite da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira.

U činiju za mešenje stavite suve sastojke, izmešajte ih, pa sipajte ostatak mleka, ulje i aktivirani kvasac.

Umesite testo, pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko pola sata.

Na radnoj površini koju ste posuli brašno, lagano premesite testo i podelite na dva dela.

Testo razvijte prema veličini pleha.

Izmešajte rendanu bundevu, šećer, griz i cimet.

Razvijena testa premažite sa po pola količine nadeva i uvijte štrudle.

Stavite ih u pleh/modle i ostavite oko pola sata da narastu.

Premažite ih umućenim jajetom.

Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata i još desetak minuta na 200 stepeni.

Dužina pečenja zavisi od debljine štrudli, pa proveravajte tokom pečenja.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.

Napomene:

Količinu šećera prilagodite ukusu.

Količina griza može da varira u zavisnosti od toga koliko je bundeva sočna.

Koristila sam muskatnu bundevu.

U nadev možete dodati suvo grožđe.


Recept za štrudlu sa makom se nalazi OVDE.


Recept za štrudlu sa jabukama je OVDE.




No comments:

Post a Comment