Tokom jeseni i zime, pored štrudle sa makom, često pripremam štrudlu sa jabukama.
Ove godine je došla na red štrudla sa bundevom.
Priprema je jednostavna, a ukus i miris neodoljivi.
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna
20 g svežeg kvasca
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
3 dl toplog mleka/vode
1 dl ulja
rendana korica limuna po ukusu
Sastojci za nadev:
1 kg rendane bundeve
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
6 kašika griza
2 kašičice cimeta
Za završnicu:
1 jaje
Za posipanje:
2-3 kašike šećera u prahu
Štrudla sa bundevom, priprema:
Kvasac sjedinite sa šećerom, kašikom brašna i malo mleka.
Ostavite da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira.
U činiju za mešenje stavite suve sastojke, izmešajte ih, pa sipajte ostatak mleka, ulje i aktivirani kvasac.
Umesite testo, pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko pola sata.
Na radnoj površini koju ste posuli brašno, lagano premesite testo i podelite na dva dela.
Testo razvijte prema veličini pleha.
Izmešajte rendanu bundevu, šećer, griz i cimet.
Razvijena testa premažite sa po pola količine nadeva i uvijte štrudle.
Stavite ih u pleh/modle i ostavite oko pola sata da narastu.
Premažite ih umućenim jajetom.
Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata i još desetak minuta na 200 stepeni.
Dužina pečenja zavisi od debljine štrudli, pa proveravajte tokom pečenja.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.
Napomene:
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Količina griza može da varira u zavisnosti od toga koliko je bundeva sočna.
Koristila sam muskatnu bundevu.
U nadev možete dodati suvo grožđe.
Recept za štrudlu sa makom se nalazi OVDE.
No comments:
Post a Comment