Štrudla sa jabukama - soćna, aromatična, jednostavno neodoljiva.
Za ljubitelje jabuka, prava delicija.
Seckane jabuke, suvo grožđe, vanila, cimet...
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna tip 500 ili tip 400
3 dl tople vode
1 dl ulja
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
20 g kvasca
Sastojci za nadev:
1 kg jabuka
2 kašike šećera
100 g suvog grožđa
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
Štrudla sa jabukama
Priprema testa:
U toploj vodi razmutite kvasac, šećer i pola količine brašna.
Ostavite da se kvasac aktivira.
Potom dodajte sve ostale satsojke (brašno, ulje, so) i umesite glatko testo.
Ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči (prethodno upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo)
Priprema nadeva:
Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
Iseckajte ih na manje kockice, cca 1*1 cm.
Stavite ih u šerpu dodajte šećer i dinstajte na srednjoj temperaturi uz mešanje desetak minuta, tj dok ne ispari skoro sva tečnost.
Potom dodajte vanilin šećer, cimet i suvo grožđe (koje ste prethodno oprali i očistili).
Sve lepo izmešajte i ostavite da se hladi u poklopljenoj šerpi.
Kada tetso naraste podelite ga na dva dela, premseite sa malo brašna da ne bude lepljivo, premažite uljem i ostavite desetak minuta.
Razvijte testo na površini posutoj brašnom što tanje u dimenzijama vaše modle.
Razvijeno testo premažite uljem, rasporedite 1/2 količine nadeva i urolajte.
Isti je postupak i za drugi deo testa.
Štrudle premažite uljem i ostavite ih oko pola sata.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (ili u zavisnosti od jačine rerne) 40-tak minuta.
Napomene:
Ovo je posna varijanta, bez jaja i mlečnih proizvoda.
Umesto ulja možete koristiti mast, puter...
A umesto vode mleko.
Količine začina prilagodite ukusu.
Ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga.
No comments:
Post a Comment