Thursday, February 11, 2021

Štrudla sa jabukama


Štrudla sa jabukama - soćna, aromatična, jednostavno neodoljiva.

Za ljubitelje jabuka, prava delicija.

Seckane jabuke, suvo grožđe, vanila, cimet...


Sastojci za testo:

500 g mekog brašna tip 500 ili tip 400

3 dl tople vode

1 dl ulja

1/2 kašičice soli

2 kašike šećera

20 g kvasca

Sastojci za nadev:

1 kg jabuka

2 kašike šećera

100 g suvog grožđa

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta


Štrudla sa jabukama

Priprema testa:

U toploj vodi razmutite kvasac, šećer i pola količine brašna.

Ostavite da se kvasac aktivira.

Potom dodajte sve ostale satsojke (brašno, ulje, so) i umesite glatko testo.

Ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči (prethodno upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo)

Priprema nadeva:

Jabuke oljuštite i očistite od semenki.

Iseckajte ih na manje kockice, cca 1*1 cm.

Stavite ih u šerpu dodajte šećer i dinstajte na srednjoj temperaturi uz mešanje desetak minuta, tj dok ne ispari skoro sva tečnost.

Potom dodajte vanilin šećer, cimet i suvo grožđe (koje ste prethodno oprali i očistili).

Sve lepo izmešajte i ostavite da se hladi u poklopljenoj šerpi.

Kada tetso naraste podelite ga na dva dela, premseite sa malo brašna da ne bude lepljivo, premažite uljem i ostavite desetak minuta.

Razvijte testo na površini posutoj brašnom što tanje u dimenzijama vaše modle.

Razvijeno testo premažite uljem, rasporedite 1/2 količine nadeva i urolajte.

Isti je postupak i za drugi deo testa.

Štrudle premažite uljem i ostavite ih oko pola sata.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (ili u zavisnosti od jačine rerne) 40-tak minuta.


Napomene:

Ovo je posna varijanta, bez jaja i mlečnih proizvoda.

Umesto ulja možete koristiti mast, puter...

A umesto vode mleko.

Količine začina prilagodite ukusu.

Ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga.



No comments:

Post a Comment