Monday, January 25, 2021

Jekin kolač


 Jekin kolač jer sam recept davnih dana dobila od Jeke.

Za pripremu ovog kolača koristi se instant kakao napitak koji mu daje poseban ukus

Priprema je vrlo jednostavna, a kolač je mek, vazdušast i aromatičan.

Jekin kolač, sastojci:

3 jajeta

1 čaša šećera

1 čaša  kisele pavlake

1/2 čaše ulja

1 čaša brašna

1 čaša mlevenih oraha

1 čaša instant kakao praha (za kakao napitak)

1 kesica vanilin šećera

1/2 kesice praška za pecivo

*čaša je od 2 dl (ali nije problme ako koristite od 2,5dl)

Priprema:

Umutite jaja i šećer penasto, potom dodajte sve ostale sastojke i lepo sjedinite/izmešajte.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pečenje i izlijte smesu.

Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata.

Koristite čačkalica test da proverite da li je kolač pečen.

Ovaj kolač možete služiti bez ičega ili ga preliti čokoladnom glazurom, posuti šećerom u prahu, dodati šlag ili sladoled prilikom služenja ili kao ja premazati džemom od kajsija (ili nekim drugim po izboru) i posuti mlevenim orasima.

Od ove smese možete praviti  mafine/kapkejkove.

Napomene:

Od orašastih plodova možete koristiti ono što volite.

Obično smanjim količine šećera i ulja, ali savet je da prvo napravite kolač po receptu, pa da onda korigujete pomenute sastojke.

Jer nije svaki kolač ukusan ako nema dovoljno šećera.

Ja sam stavila pola šolje šećera s obzirom da sam kolač  i premazala celom teglicom džema od kajsija, posula instant kakaom i mlevenim orasima.

Možete koristiti Nesquik, Kraš exspress ili ono što volite.

Ja sam koristila Kaba kakao za kakao napitak.


Recept možete čitati i na portalu Danas.rs




No comments:

Post a Comment