Osnova za čokoladne tartufe je ganaš krem - čokolada i slatka pavlaka.
Možete ih praviti samo tako ili ih obogatiti još nekim ukusima.
S obzirom da su glavni sastojci slatka pavlaka i čokolada, bitno je da koristite kvalitetne sastojke.
Svi ostali sastojci su po želji i ukusu.
A kao završnica, ovog puta, kokosovo brašno i kakao prah C Slatka tradicija.
Čokoladni tartufi, sastojci:
250 ml slatke pavlake (mlečne)
300 g crne čokolade
100 g seckanih suvih šljiva
50 g mlevenih oraha
50 g kandirane korice pomorandže
Za oblikovanje:
Čokoladni tartufi, priprema:
Slatku pavlaku zagrejte do ključanja (kad prostruji, sklonite sa ringle), dodajte vanilin šećer i čokoladu.
Ostavite da stoji i povremeno mešajte.
Kada dobijete homogenu smesu, dodajte ostale sastojke.
Ostavite u frižideru preko noći.
Kašičicom oblikujte tartufe i valjajte ih u kakao prah i kokos.
Napomene:
Koristila sam mlečnu slatku pavlaku, nezaslađenu, pa tartufi nisu preslatki.
Više puta je bilo polemike na temu slatke pavlake - slatka pavlaka je uvek mlečna i nije zaslađana.
Naziv potiče od prirodno slatkastog ukusa.
Sve ostalo su tečni šlag kremovi koji od mlečnih proizvoda uglavnom sadrže mlečne belančevine.
Podrazumeva se da možete koristiti ono što vam je dostupno.
Ukoliko želite da pojačate čokoladni ukus, u smesu dodajte 1 kašiku C kakao praha.
Od orašastih plodova možete koristiti ono što volite.
Isto se odnosi i na suvo voće.
Mogućnosti imate baš dosta.
Volim kombinaciju pomenutih sastojaka, pa sam ih zato koristila.
Koricu pomorandže možete napraviti sami i to tako što ćete koristiti iste količine šećera i korice pomorandže.
Prokuvajte šećer i istu količinu vode, dodajte iseckane korice i kuvajte na laganoj vatri 15-tak minuta ili dok voda ne ispari, tj dok se sirup skoro skroz ne upije u korice.
Sada sam koristila braon šećer, pa su korice malo tamnije.
Poštovana, gde ste kupili mlečnu slatku pavlaku?
ReplyDeleteU Maxiju. Ali ima je i po drugim prodavniama.
DeleteHvala! Jedno vreme je nije bilo.
Delete