Tiramisu ili "kao tiramisu", kako god mislite da treba.
Kažu da je jedan originalni recept za tiramisu, a sve ostalo varijacije na temu.
Varijacije na temu su poželjne jer svako priprema po svom ukusu i prema svojim mogućnostima.
(Jedna mala priča na temu Tiramisua je na kraju objave.)
Pa da krenemo sa receptom.
Tiramisu, sastojci:
6 žumanaca
150 g šećera u prahu
250 ml slatke pavlake*
500 g maskarpone sira**
3 dl jače crne kafe (proceđene)
1 kesica vanilin šećera (ili aroma vanile)
po ukusu rum (ili aroma ruma)
36 komada piškota (ili 2 veća pakovanja, ukupno cca 400 g)
kakao prah po potrebi (1-2 kašike)
Žumanca umutite sa šećerom u prahu i skuvajte na pari, na uobičajen način.
(U suštini, za tiramisu se koriste živa/sirova žumanca, pa ukoliko ih inače koristite, slobodno preskočite ovaj korak, kuvanje na pari.)
Ohlađena žumanca sjedinite sa maskarpone sirom, umutite mikserom, a potom umešajte umućenu slatku pavlaku.
U kafu umešajte rum i vanilin šećer i umačite piškote vrlo kratko.
Ređajte ih u podudu, na poslužavnik ili u činijice (stvar izbora)
Piškote, fil, piškote, fil, pa pospite kakao prahom.
Tiramisu ostavite u fružideru da se fino ohladi i poslužite.
Napomene:
Što se tiče maskarpone sira, možete ga zameniti krem sirom po izboru.
Koristila sam mlečnu slatku pavlaku (nezaslađenu), a ukoliko koristite neki zaslađeni šlag krem, količinu šećera prilagodite ukusu.
Umesto obične crne kafe, možete koristiti instant kafu.
Rum i vanilin šećer nisu obavezni, obično se koristi amareto liker.
Sve po ukusu i izboru.
Tiramisu je nastao u Italiji u gradu Trevizo u 19. veku.
Tiramisu u prevodu znači "podigni me".
U početku se za pripremu ove svetski poznate poslastice koristio rikota sir, a kasnije maskarpone.
U kafu se dodavao marsala liker, tj. slatko desertno vino koje ima posebnu aromu.
U početku se za pripremu tiramisua koristio tanak biskvit, a kasnije su se počele koristiti piškote.
Takođe, kažu da su oni manje imućni umesto biskvita koristili sredinu starog hleba.
Neki osnovni recept za pripremu krema za tiramisu bi bio:
3 žumanceta
3 kašike šećera
300 g maskarpone sira
tanak bikvit za torte i rolate (ili piškote)
zaslađena kafa i
nezaslađeni kakao.
Žumanca se umute penasto sa šečerom i sjedine sa maskarpone sirom,
Biskvit se isprska zaslađenom kafom (dodatak Marsale koja se koristi i za zabajone), premaže se fil.
Broj redova nije bitan, završni sloj je krem koji treba bogato posuti kakaom.
Naravno, svaka varijacija na temu je dobrodošla.
Ukoliko znate italijanski, dosta toga možete pročitati na ovom sajtu.
No comments:
Post a Comment