Tuesday, August 4, 2020

Heljda sa šlagom


Kada je u pitanju heljda, uvek koristim tostirano/prepečeno/prženo zrno.
Stvar navike.
I za ove krekere sam koristila prepečeno zrno bez obzira što Maja savetuje da se koristi sirovo.
Do sada nikada nisam koristila sirovo zrno.
Kako pripremam tostirano zrno heljde, možete videti ovde.


Heljda sa šlagom je pripremljena sasvim slučajno.
S obzirom da tata ne jede pšenicu, a imali smo heljdu koju smo potopili i od koje nismo znali šta da napravimo, došla sam na ideju da je napravimo kao žito.
Ideja se ispostavila kao odlična.


Heljda sa šlagom, priprema:
150 g heljde u zrnu (sirove)
300 ml vode

150 g mlevenih oraha
4 kašike meda
začini po ukusu: muskatni orah, vanila...

Za šlag:
200 ml slatke pavlake
zaslađivač po izboru.


Priprema:
Heljdu operite, prelijte je vodom i ostavite da nabubri preko noći.
S obzirom da je sada toplo, savetujem da prenoći u frižideru. 
Ujutru je treba prokuvati.
Ukoliko je heljda upila vodu u potpunosti, dodajte još malo vode (cca 50-100 ml).
Heljda se kuva kratko - kada provri, neka vri 2-3 minuta.
Sklonite je sa ringle i ostavite je da s eohladi u poklopljenoj posudi.
Ohlađenu heljdu ispasirajte ili sameljite u nekom procesoru za hranu (mi smo koristili štapni mikser).
Možete je usitniti u potpunosti ili delimično (naša je bila delimično usitnjena).

Dodajte med, začine i orahe.
Sjedinite sve sastojke.
Umutite slatku pavlaku i zasladite je po ukusu.
I to je sve.
Vaša heljda sa šlagom je spremna da degustaciju.
Ovako pripremljenu heljdu možete poslužiti odmah ili je ostaviti oko sat vremena u frižideru ukoliko želite čvršću smesu.


Napomene:
Količinu oraha i meda prilagodite ukusu.
Umesto meda možete koristiti neki drugi zaslađivač po izboru (u obzir svakako dolazi i šećer u prahu)
Što se tiče orašastih plodova, imate mogućnost izbora.

Sirova i tostirana heljda nisu istog ukusa i ne ponašaju se isto tokom pripreme.
Sirova heljda ima neutralniji ukus i potrerbno je da se kratko prokuva što kod tostirane nije slučaj - dovoljno je da se samo potopi.

Za pripremu ove poslastice nije obavezno da koristite sirovu heljdu, možete koristiti i tostiranu.
U tom slučaju skraćujete vreme pripreme jer tostirana heljda ne treba da se kuva.

Prilikom služenja, možete dodati sveže voće po izboru.


Ovo je heljda koju smo koristili.
Objava nije sponzorisana.

No comments:

Post a Comment