Sunday, July 5, 2020

Plazma torta (originalni recept)


Plazma torta za mene predstavlja ukus detinjstva, miris dečijih rođendana.
Čista ljubav na prvi zalogaj.
Pisala sam već više puta na temu originalnih recepata.
Za mene su originalni recepti oni za koje sam prve čula i po kojima neko jelo pripremamo više decenija.
Posebno kada su u pitanju neke modernije torte.
Što se tiče tradicionalnih torti i kolača, originalni su recepti oni koji se prenose sa kolena na koleno.


Isto važi i za Plazma tortu.
Samo jedan je za mene originalni recept, sve ostalo su varijacije na temu.
Što svakako ne znači da ovu dobro poznatu keks tortu ne možete praviti onako kako vam se dopada.
Originalni recept možete naći na kraju ove objave.

Recept po kom sam sada pravila se od originalnog razlikuje po količini jaja, šećera i margarina/maslaca.


Plazma torta, sastojci:
2 jajeta
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
150 g margarina/putera
100 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
300 g mlevenog Plazma keksa
1 dl gaziranog soka od pomorandže

Za dekoraciju:
1 kesica šlaga u prahu
mleko prema uputstvu sa pakovanja




Plazma torta, priprema:
Suvo grožđe dobro operite.
Penasto umutite: jaja, šećer u prahu i vanilin šećer.
Sipajte u šerpicu i kuvajte 15-tak minuta na najnižoj temperaturi uz često mešanje.
Ukoliko niste vični u kuvanju direktno na ringli, jaja možete skuvati na pari.
Kada je fil skuvan, dodajte suvo grožđe.
Umutite penasto margarin/puter, pa dodajte ohlađen fil sa suvim grožđem i sve lepo sjedinite.
Potom umešajte orahe, pa dodajte Plazma keks i sok od pomorandže.
Sjedinite sve sastojke mešanjem.

I to je sve.

Tortu možete oblikovati na tacni ili u modli/šerpici.

S obzirom da je ovo mala mera, ja sam je oblikovala u šerpici prečnika 14 cm koju sam prethodno obložila folijom.

Plazma torta treba da odstoji u frižideru nekoliko sati kako bi se fino stegla i svi sastojci lepo sjedinili.

Kada se torta ohladi i stegne, stavite je na tanjir/poslužavnik i dekorišite umućenim šlagom.


Napomene:
Suvo grožđe stavljam u topao fil kako bi se fino omekšalo.
Orahe stavljam kako kada - nekada sitno mlevene, nekada krupno mlevene, a nekada seckane.
U ovu popularnu keks tortu možete staviti ono što volite - lešnike, bademe, kokos, žele bombone..

Objava nije sponzorisana.

5 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Recept je odlican...stim da je mera jako mala. Sve ovo ×3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na javljanju. Svako prema svojim potrebama :)

      Delete
  3. Koliko kila izdaje

    ReplyDelete