Mamaljuga, kačamak, kulja, pura, žganci...
Postoji dosta naziva za ovo tradicionalno jelo.
U mom kraju se ovo jelo zove kulja, a mamaljuga je rumunski naziv.
Kod nas u kući se kulja jela sa mlekom ili sa pekmezom.
Nedavno sam na internetu videla ove knedle i odmah sam ih napravila.
A sos od višanja...
Jednostavno - ukus detinjstva.
Sastojci za knedle:
3 dl vode
1/3 kašičice soli
1 kašičica vanilin šećera
6 kašika kukuruznog griza ili palente
3 kašike prezli
3 kašike ulja
Sastojci za sos od višanja:
200 g očišćenih višanja
2 kašike šećera (ili po ukusu)
1 kašika gustina (ne prepuna)
1,5 dl vode
prstohvat soli
Mamaljuga knedle, priprema:
Stavite vodu da provri, pa dodajte sve ostale sastojke i kuvate uz mešanje oko pet minuta na niskoj temperaturi.
Poklopite šerpicu i ostavite da se smesa malo ohladi.
Ispržite prezle - zagrejte ulje, pa dodajte prezle i pržite ih na srednje jakoj temperaturi dok fino ne porumene.
Knedle možet oblikovati kašikom ili rukom.
Oblikovane knedle uvaljajte u prezle.
Ovo je slatka varijanta.
Ja sam ih služila uz sos od višanja i posula vanilin šećerom.
Knedle možete poslužiti uz džem ili neki drugi voćni sos po izboru.
Sos od višanja, priprema:
Višnje i šećer stavite u šerpicu i sačekajte da provri.
Gustin i so razmutite u vodi i dodajte u višnje.
Kuvajte uzmešanje na nižoj temperaturi nekoliko minuta uz mešanje.
Gustinu sosa prilagdite ukusu.
Isto se odnosi i na količinu šećera.
Ove knedle se odlično slažu i uz marmeladu od višanja, recept za marmeladu se nalazi ovde.
Napomene:
Knedle možete napraviti i u slanoj varijanti - u tom slučaju, prilikom kuvanja izostavite vanilin šećer.
Možete ih poslužiti kao prilog uz razna jela ili samostalno uz razne sireve...
Za sos od višanja, umesto gustina možete koristiti brašno.
Postovana gospodjo Gaspar, ne kaze se "mamaljuga", vec MAMALJIGA! POZDRAV
ReplyDeleteHvala na javljanju, ali koriste se oba naziva. Pozdrav.
DeleteProbala, odlična kombinacija!!!
ReplyDelete