Wednesday, July 1, 2020

Mamaljuga knedle u sosu od višanja


Mamaljuga, kačamak, kulja, pura, žganci...
Postoji dosta naziva za ovo tradicionalno jelo.
U mom kraju se ovo jelo zove kulja, a mamaljuga je rumunski naziv.
Kod nas u kući se kulja jela sa mlekom ili sa pekmezom.
Nedavno sam na internetu videla ove knedle i odmah sam ih napravila.
A sos od višanja...
Jednostavno - ukus detinjstva.



Sastojci za knedle:
3 dl vode
1/3 kašičice soli
1 kašičica vanilin šećera
6 kašika kukuruznog griza ili palente

3 kašike prezli
3 kašike ulja

Sastojci za sos od višanja:
200 g očišćenih višanja
2 kašike šećera (ili po ukusu)
1 kašika gustina (ne prepuna)
1,5 dl vode
prstohvat soli



Mamaljuga knedle, priprema:
Stavite vodu da provri, pa dodajte sve ostale sastojke i kuvate uz mešanje oko pet minuta na niskoj temperaturi.
Poklopite šerpicu i ostavite da se smesa malo ohladi.

Ispržite prezle - zagrejte ulje, pa dodajte prezle i pržite ih na srednje jakoj temperaturi dok fino ne porumene.

Knedle možet oblikovati kašikom ili rukom.
Oblikovane knedle uvaljajte u prezle.

Ovo je slatka varijanta.
Ja sam ih služila uz sos od višanja i posula vanilin šećerom.
Knedle možete poslužiti uz džem ili neki drugi voćni sos po izboru.


Sos od višanja, priprema:
Višnje i šećer stavite u šerpicu i sačekajte da provri.
Gustin i so razmutite u vodi i dodajte u višnje.
Kuvajte uzmešanje na nižoj temperaturi nekoliko minuta uz mešanje.
Gustinu sosa prilagdite ukusu.
Isto se odnosi i na količinu šećera.

Ove knedle se odlično slažu i uz marmeladu od višanja, recept za marmeladu se nalazi ovde.




Napomene:
Knedle možete napraviti i u slanoj varijanti - u tom slučaju, prilikom kuvanja izostavite vanilin šećer.
Možete ih poslužiti kao prilog uz razna jela ili samostalno uz razne sireve...

Za sos od višanja, umesto gustina možete koristiti brašno.




3 comments:

  1. Postovana gospodjo Gaspar, ne kaze se "mamaljuga", vec MAMALJIGA! POZDRAV

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na javljanju, ali koriste se oba naziva. Pozdrav.

      Delete
  2. Probala, odlična kombinacija!!!

    ReplyDelete