Sezona paprika dugo traje, do kasno u jesen.
U našim krajevima se od paprika prave razni specijaliteti.
Ako ste ljubitelj paprika i projare, evo jednog finog predloga.
Pita od griza u paprikama, sastojci:
2 jajeta
1 čaša kisele pavlake (180g)
1/3 šolje ulja
1 šolja pšeninog griza (krupnijeg)
1/2 kašičice praška za pecivo
200 g čvršćeg sira
so po ukusu
4-5 većih paprika
semenke po izboru za posipanje
*šolja je od 2 dl
Pita od griza u paprikama, priprema:
Umutite jaja, pa dodajte sve navedene sastojke redom.
Sir prethodno izmrvite.
Izmešajte smesu.
Paprike presecite na pola, izvadite semenke, malo ih posolite, pa napunite smesom i pospite semenkama.
Pleh premažite uljem i poređajte paprike.
Punjene paprike pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Napomene:
Ukoliko ste ljubitelj paprika, savetujem da birate malo deblje, mesnatije, paprike.
Što se tiče boje paprika, možete kombinovati koje god želite i volite.
Dužina pečenja zavisi od veličine paprika.
Broj neophodnih paprika pored veličine, zavisi i od toga koliko ćete ih puniti.
Moje paprike su bile veće i deblje (2 paprike težile su 500g).
Po ukusu, u smesu za punjenje možete dodati još nešto - seckanu šunku, kobasice, slaninu, spanać, blitvu...
Umesto pšeničnog griza, možete koristiti neki drugi po izboru.
Imala sam u planu da pravim nešto sasvim drugo, ali s obzirom na činjenicu da sam imala samo dve paprike, malo sira i jaja, dobila sam ideju da paprike napunim smesom za pitu sa grizom.
Inače, pitu možete peći u modli za mafine ili u običnom plehu ukoliko ne volite paprike.
Ja sam napunila dve paprike (4 polovine), a ostatak ispekla u šerpici.
Za punjenje paprika sam potrošila cca polovinu smese.
No comments:
Post a Comment