Palačinke sa orasima, džemom, kremom, u šatou...
Palačinke sa makom i malinama, zašto da ne?
Odavno sam imala u planu da napravim ovakve palačinke, ali nikako da stignu na red do sada.
Sastojci za nadev:
200 g mlevenog maka
100 g šećera
2,5 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
7-10 palačinki
Preliv:
4 jajeta
120-150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
rendana korica limuna
3 dl mleka
maline
Palačinke sa makom, priprema:
Sjedinite mak, šećer i mleko.
Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kada provri, pa umešajte vanilin šećer.
Mešanjem prohladite mak.
Svaku palačinku premažite punom kašikom maka i lagano urolajte.
Ja sam savijala krajeve kako bi mi palačinke stale u posudu za pečenje.
Bitno je da odaberete posudu koja će biti puna, ne treba da bude praznog prostora.
Palačinke poređajte u posudu za pečenje.
Izbockajte palačinke kako bi bolje upile preliv.
Za preliv penasto umutite jaja sa šećerom.
Dodajte mleko, vanilin šećer i koricu limuna.
Sve lepo sjedinite i prelijte palačinke.
Poređajte maline (količina po želji).
Stavite u nezagrejanu rernu i uključite je na 180 stepeni.
Kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.
Ukoliko palačinke gore previše porumene, a mleko se nije dovoljno upilo, pokrijte ih folijom kako ne bi zagorele.
Napomene:
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Kombinacija malina i maka se pokazala kao odlična, pa ukoliko ste ljubitelj malina, možete staviti više.
Palačinke sa makom možete služiti i tople i hladne.
Možete ih obogatiti: sladoledom, šlagom, nekim prelivom, svežim voćem...
Recept za palačinke možete naći ovde.
Ukoliko ipak više volite štrudlu sa makom, recept možete naći ovde.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete