Friday, September 4, 2020

Palačinke sa makom


Palačinke sa orasima, džemom, kremom, u šatou...

Palačinke sa makom i malinama, zašto da ne?

Odavno sam imala u planu da napravim ovakve palačinke, ali nikako da stignu na red do sada.


Sastojci za nadev:

200 g mlevenog maka

100 g šećera

2,5 dl mleka

1 kesica vanilin šećera


7-10 palačinki


Preliv:

4 jajeta

120-150 g šećera

1 kesica vanilin šećera

rendana korica limuna

3 dl mleka

maline


Palačinke sa makom, priprema:

Sjedinite mak, šećer i mleko.

Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kada provri, pa umešajte vanilin šećer.

Mešanjem prohladite mak.

Svaku palačinku premažite punom kašikom maka i lagano urolajte.

Ja sam savijala krajeve kako bi mi palačinke stale u posudu za pečenje.

Bitno je da odaberete posudu koja će biti puna, ne treba da bude praznog prostora.

Palačinke poređajte u posudu za pečenje.

Izbockajte palačinke kako bi bolje upile preliv.



Za preliv penasto umutite jaja sa šećerom.

Dodajte mleko, vanilin šećer i koricu limuna.

Sve lepo sjedinite i prelijte palačinke.

Poređajte maline (količina po želji).

Stavite u nezagrejanu rernu i uključite je na 180 stepeni.

Kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.

Ukoliko palačinke gore previše porumene, a mleko se nije dovoljno upilo, pokrijte ih folijom kako ne bi zagorele.


Napomene:

Količinu šećera prilagodite ukusu.

Kombinacija malina i maka se pokazala kao odlična, pa ukoliko ste ljubitelj malina, možete staviti više.

Palačinke sa makom možete služiti i tople i hladne.

Možete ih obogatiti: sladoledom, šlagom, nekim prelivom, svežim voćem...

Recept za palačinke možete naći ovde.


Ukoliko ipak više volite štrudlu sa makom, recept možete naći ovde.




1 comment: