Panakota (Panna cotta u prevodu kuvana pavlaka) je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom.
Poslasticu možete aromatizovati po izboru.
Ja sam izabrala vanilu i maline.
I naravno, nezaobilazni proizvodi C Slatka tradicija.
Panakota (Panna cotta), sastojci:
500 ml slatke pavlake
2 dl mleka
5 kašika šećera
1 kesica C vanilin šećera
1 kesica C želatina
4 kašike vode
Sloj sa malinama:
300 g malina
3 dl vode
5 kašika šećera
30 g C čvrstina
Panakota (Panna cotta), priprema:
Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri.
Pavlaku, mleko i šećer, staviti u šerpu i sačekati da provri.
Povremeno mešati.
Kada provri, skloniti sa ringle, pa umešati vanilin šećer i želatin.
Mešati da se želatin otopi.
Smesu izsliti u kalupe ili u čaše.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se stegne.
Ukoliko vam se žuri, stavite u friz ili u zamrzivač.
Za sloj sa malinama u šerpicu staviti maline, šećer i 2 dl vode.
Kada provri, umešati čvrstin razmućen u 1 dl vode.
Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje.
Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko stegnute panakote.
Ponovo staviti u frižider da se sve lepo ohladi.
Prilikom služenja dekorisati po želji.
Napomene:
Panakota se pravi od slatke pavlake, zato se tako i zove.
Ali podrazumeva se da je možete napraviti onako kako vam odgovara - pavlaku možete kombinovati sa mlekom.
Količinu šećera prilagodiite ukusu.
Umesto malina možete koristiti neko drugo crveno voće ili mešavinu.
No comments:
Post a Comment