Kolač sa borovnicama je jednostavan za pripremu.
Ne, nije torta u pitanju bez obzira što tako izgleda sasvim slučajno.
Imate više varijanti kada je u pitanju ova poslastica - neke su jednostavnije, a neke malo komplikovanije..
Saveti se nalaze na kraju objave.
Kolač sa borovnicama
Sastojci za biskvit:
3 jajeta
6 kašika šećera
1 kašičica vanilin šećera
3 kašike mleka
6 kašika ulja
6 kašika mekog brašna
1/2 kašičic praška za pecivo
1 kašičica rendane kore limuna
200 g borovnica
Ganaš:
200 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake
Šlag:
100 ml slatke pavlake
1 kašika vanilin šećera
Kolač sa borovnicama, priprema:
Odvojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere, pa mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.
Dodajte žumanca neprekidno muteći, a potom mleko i ulje.
Brašna sjedinite sa praškom za pecivo, sipajte u prethodno umućenu smesu kao i koricu limuna.
Umutite sve mikserom.
Modlu prečnika cca 20 cm premažite puterom/margarinom/mašću i pospite oštrim brašnom ili obložite papirom za pečenje.
Izlijte smesu za biskvit i lagano poređajte borovnice.
Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 150 minuta oko 45 minuta.
Koristite čačkalica za test da proverite da li je testo pečeno.
Ukoliko koristite modlu većeg prečnika ili pravougaonu/četvrtastu većih dimenzija, biskvit pecite kraće.
Na niskoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak slatke pavlake u odgovarajućoj šerpici.
Prohlađen biskvit prelijte prohlađenim ganaš kremom i stavite u frižider da se stegne.
Ohlađen kolač premažite umućenom slatkom pavlakom (ili šlagom iz kesice) i dekorišite po želji.
Napomene:
Ukoliko želite sočniji kolač, u biskvit stavite pola oštrog brašna.
Pečen kolač prelijte sirupom od: 1/2 šolje šećera, 3/4 šolje vode, 2-3 kriške limuna.
U tom slučaju možete izostaviti ganaš i šlag.
Ili jednostavno, možete napraviti samo biskvit sa borovnicama i posuti ga šećerom u prahu.
A možete ga premazati nekim džemom i posuti orašastim plodovima (mlevenim ili seckanim).
Umesto borovnica možete koristiti neko drugo bobičasto voće ili kombinaciju više vrsta.
No comments:
Post a Comment