Friday, July 24, 2020

Punjene paprike



Punjene paprike - sa mesom, sirom, mešanim povrćem, karfiolom, pasuljem, pirinčem, krompirom, heljdom...
Sveže ili suve, kuvane ili pečene...
Crvene, žute ili zelene.
Ili narandžaste.
Ili moža ljute.


Punjene paprike, sastojci:
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
ulje po potrebi
1 šargarepa, izrendana
1 manja tikvica, izrendana
1/2 šolje pirinča
1/2 šolje sojinih ljuspica
1 čen belog luka, sitno iseckan
5 paradajza
začini po ukusu: slatka začinska paprika, mešavina začina, origano, ljuta paprika, so, biber...

6-8 babura


Priprema:
Crni luk ispržite na ulju (količina ulja po ukusu) dok se fino ne karamelizuje.
Dodajte šargarepu i tikvicu i dinstajte oko 5 minuta uz povremeno mešanje.
Potom dodajte pirinač (koji ste prethodno oprali), sojine ljuspice (koje ste prethodno prelili mlakom vodom i ocedili) i beli luk.
Začinite po ukusu i dodajte 2 iseckana paradajza.

Paprike očistite od semenki i napunite ih smesom.
Zatvorite ih kolutovima paradajza.
Ostatak fila stavite u šerpu, poređajte paprike i isecite paradajz koji vam je ostao (po želji možete dodati više paradajza).
Sipajte vodu da ogrezne i kuvajte na nižoj temperaturi oko pola sata.
Pred kraj kuvanja, po potrebi dodajte još vode, ukoliko tako volite, i začinite čorbicu po ukusu.
Prilikom služenja, punjene paprike pospite seckanim peršunovim listom.

Ovo je posna verzija.
Punjene paprike pripremljene na ovaj način možete poslužiti samostalno ili kao prilog uz neko meso.


Napomene:
Broj paprika zavisi od toga koliko su pparike velike.
Umesto sojinih ljuspica, možete staviti npr. mlevene orahe.
Na isti način možete pripremiti i mrsne paprike i to tako što ćete u fil s apovrćem dodati prženu slaninu ili neku kobasicu.
Mogućnosti imate baš dosta.

I ražani hleb


No comments:

Post a Comment