Friday, August 14, 2020

Pita sa sirom


Pita sa sirom od heljdinih kora.
Nema tu neke filozofije - red kora, red fila... 
I eto ukusnog obroka za čas.


Pita sa sirom, sastojci:
500 g heljdinih kora (ili običnih)
6 jaja
600 g sira
1 dl mleka*
so po ukusu
ulje po potrebi
semenke za posipanje
*količina mleka zavisi od toga kakav je sir


Priprema:

Umutite jaja, dodajte izmrvljeni sir, mleko i so po ukusu u zavisnosti od toga koliko je sir slan.
Odvojite 2-3 kašike fila za završnicu.

Spajajte po dve kore za štrudlice.

Na prvu koru sipajte ulje i razmažite po celoj kori.
Biće vam potrebno 1-2 kašike ulja po kori (u zavisnosti od veličine kora).
Stavite drugu koru i premažite fil (2-3 kašike), tj. rasporedite ga po celoj kori.
Uvijte štrudlicu i stavljajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i premazali uljem.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore.
Ja sam imala 13 kora i uvila sam 6 rolnica, jedna je bila od 3 kore.

U fil koji ste odvojili, dodajte 2-3 kašike ulja i premažite rolnice.
Potom ih pospite semenkama po izboru (ja sam koristila: susam, kim, golicu i seme suncokreta).

Uključite rernu na 180-200 stepeni.
Dok se rerna greje, pita odmara.

Pecite je oko pola sata, tj. dok lepo ne porumeni.


Napomene:
Ukoliko je sir suvlji, biće vam potrebno više mleka.
Smesa ne treba da bude jako retka.
Umesto mleka možete koristiti jogurt, gaziranu vodu...
Ukoliko koristite neki posniji sir, dodajte malo više ulja ili kajmak, npr.
Ja sam koristila domaći punomasni sir i domaća jaja.

Po meni nijedna pita sa korama nije lepa ukoliko nije dovoljno masna.

Ali sve je to stvar ukusa.




No comments:

Post a Comment