Ili jednostavno, misle da su torte kod koji se peku kore i kuvaju filovi suviše komplikovane.
Bilo kako bilo, ova torta osim što je jednostavna za pripremu, vrlo je ukusna.
Uobičajeni način pripreme torte lenja žena je bez sloja sa jagodama.
Obično su svi slojevi na bazi šlaga.
Najčešće ima tri sloja, a moja ima jedan.
Zapravo, napravila sam je po svom ukusu.
Sastojci:
Sloj sa keksom:
300 g šlag krema u prahu
4,5 dl hladnog mleka
300 g mlevenog keksa
50 g sitno lomljenog kakao keksa
Sloj sa jagodama:
300 g jagoda
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
40 g gustina
80 ml vode
Priprema:
Umutite šlag sa mlekom, pa umešajte obe vrste keksa.
Modlu prečnika cca 20 cm po dnu pospite mlevenim ili sitno lomljenim keksom i rasporedite smesu od šlaga i keksa.
(Možete koristiti bilo koju modlu, pleh, plastičnu kutiju ili nešto drugo što imate.)
Stavite u frižider.
Za sloj sa jagodama ispasirajte jagode (ili sameljite u blenderu), dodajte šećer i stavite da provri.
Kada provri, sipajte gustin koji ste razmutili u vodi i dodajte vanilin šećer.
Kuvajte na niskoj temperaturi oko pet minuta uz često mešanje.
Fil od jagoda hladite mešanjem.
Kada se ohladi, rasporedite ga preko sloja od keksa.
Tortu ostavite u friižideru par sati i poslužite.
Možete je staviti i u zamrzivač na sat vremena.
Napomene:
Koristila sam šlag koji se muti sa mlekom u odnosu 1:2 (100 g šlaga i 200 ml mleka).
Ukoliko koristite šlag koji se priprema u dtugačijem odnosu, npr. 1:1, smanjite malo količinu mleka.
Ovu tortu možete napraviti i za poneti, u plastičnim činijicama.
Tortu secite mokrim nožem.
No comments:
Post a Comment