Sunday, May 31, 2020

Štrudla sa makom


Kratko i jasno - štrudla sa makom.
Nema tu neke filozofije i striktnih pravila kojih se morate pridržavati.
Možete je pripremiti na više načina, a efekat je uvek isti.
Testo pripremate po svom ukusu kao i nadev od maka i to je to ono pravo.


Štrudla sa makom, sastojci

Fil:
400 g mlevenog maka
300 g šećera
3 dl mleka
1 kesica vanilin šećera

Testo:
400 g brašna tip 400
1 kašičica suvog kvasca
2-3 prstohvata praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 kašike šećera
rendana korica limuna
prstohvat soli
2,5 dl toplog mleka
50 ml ulja


Priprema:
Za fil stavite mleko i šećer da provre.
Dodajte mak i kuvajte na niskoj temperaturi oko pet minuta.
Umešajte vanilin šećer i ostavite da se hladi.

Količina mleka i šećera zavisi od vrste maka.
Ovo je bio onaj malo oporiji, potpuno crn, mak koji zahteva malo više šećera.

Za testo sjedinite suve sastojke u posudi za mešenje, napravite udubljenje, sipajte tečne i umesite glatko testo.
Posudu lepo upakujte kako se testo ne bi sušilo (npr. u najlon kesu) i ostavite ga da odstoji na toplom mestu oko 15 minuta, pa premesite testo.
Opet ga upakujte i ostavite da odstoji oko sat vremena, tj. dok se testo udupla.

Testo podelite na dva dela i na površini koju ste posuli brašnom razvijte dva pravougaonika prema veličini vašeg pleha.

Premažite makom, uvijte štrudle i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Štrudle premažite mlakom vodom, pokrijte pleh i ostavite ih oko pola sata da narastu.

Potom ih premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko pola sata.

Pečene štrudle premažite vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite ih da se prohlade, pa ih poslužite.


Napomene:
Ovo je recept bez jaja, a vi svakako možete praviti testo onako kako ste navikli ili kako mislite na treba.

Štrudle najlešće pečem u modlama za hleb kako bi imale lepši oblik.

Sada sam ih pekla u malo većem plehu, pa su više otišle u širinu nego u visinu.

Da znate kako da birate pleh ako vam je bitan izgled štrudle.

U štrudlu sa makom često stavljam i suvo grožđe, sada nisam jer ga ne vole svi koji su je jeli.

Na blogu imam i sledeće štrudle:

Bačka štrudla
Štrudla sa orasima

Ima još recepata  u pripremi, valjda će nekada stići na red...





No comments:

Post a Comment