Tuesday, May 12, 2020

Keks kocke sa jabukama


Crvene, zelene, žute, slatke, nakisele - neodoljive jabuke, dostupne tokom cele godine.
Petrovača - domaća, autohtona, sorta, prva letnja jabuka.
Mali, šareni i sočni plodovi, božanstvenog ukusa i mirisa.
A posle petrovače, dostupne su razne sorte do kasno u jesen.


Za pripremu ovog kolača, možete koristiti bilo koju sortu jabuka ili kombinovati više vrsta.


Keks kocke sa jabukama
Podloga:
300 g mlevenog keksa
2 kašike šećera u prahu
100 g otopljenog margarina/putera
120-150 ml soka po izboru

Fil:
1 kg jabuka
150 g šećera
3 dl vode
80 g gustina
3 kašike griza
1 kesica vanilin šećera
100 g margarina/putera



Keks kocke sa jabukama, priprema:
Za podlogu izmešajte sve navedene sastojke.
Sok sipajte postepeno u zavisnosti da li želite mrvičastu ili kompaktniju podlogu.
Ovo je podloga kao za čizkejk.

Smesu rasporedite po plastičnoj kutiji, u modli ili plehu okvirnih dimenzija 20*25.
Modlu pre raspoređivanja keks podloge možete obložiti papirom za pečenje.

Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na manje komade.
Stavite ih u šerpu, dodajte 1 dl vode i šećer.
Kada smesa provri, kuvajte nekoliko minuta, pa dodajte gustin i griz koji ste prethodno razmutili u 2 dl vode.
Kuvajte oko pet minuta na nižoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i umešajte margarin/maslac i vanilin šećer.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Fil od jabuka prohladite, pa ga sipajte i rasporedite po keks podlozi.

Stavite u frižider da se kolač lepo ohladi, pa dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.


Napomene:
Za ovu količinu sam upotrebila 1 kesicu šlaga u prahu (umutila sam ga prema uputstvu sa pakovanja).
U fil i/ili podlogu od keksa možete dodati cimet.
Umesto soka može i mleko.
Umesto gustina može puding od vanile.
Ja sam koristila plazma keks, a vi možete koji želite.
Keks kocke sa jabukama su jednostavne za pripremu, mogu biti i posne i mrsne.
Imala sam u planu da napravim onu staru dobro poznatu keks tortu sa jabukama - red keksa, red pudinga sa jabukama... i na kraju šlag.
Međutim, ispostavilo se da imam samo mleveni keks.
Eto, tako je nastao ovaj kolač.





No comments:

Post a Comment