Testo za picu - fino, meko, ukusno, ne miriše na kvasac...
Od ovog testa možete praviti šta god poželite i slano i slatko.
Na ovaj način uglavnom pripremam testo za picu i lepinjice sa trapistom.
Testo za picu, sastojci:
300 g mekog brašna (tip 400)
1 g suvog kvasca (1/2 ravne kašičice)
1/4 ravne kašičice soli
1/2 ravne kašićice šećera
1-2 kašike ulja
2 dl tople vode
Testo za picu, priprema:
U vanglici sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, sipajte tečne i umesite glatko testo.
Posudu upakujte u kesu ili providnu foliju.
Ostavite na sobnoj temperaturi dok testo duplo naraste, premesite ga, ponovo upakujte i stavite u frižider preko noći.
(Ukoliko testo umesite u neko drugo doba dana, slobodno ga premesite još koji put.)
Ujutru je testo spremno za pečenje.
Ako pravite picu, testo razvucite oklagijom na željenu debljinu i nafilujte po želji.
Ako pravite lepinjice, testo razvucite rukama na debljinu oko 1,5 cm i isecite na komade željene veličine.
Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, po želji na svaki komad testa stavite po malo trapista ili nekog drugog sira, pospite origanom i otavite da odstoji u plehu 20-tak minuta.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni desetak minuta.
Napomene:
Možete koristiti i brašno tip 500.
Uvek merim sastojke i bez obzira na to od kog proizvođača je brašno, uvek stavljam istu količinu vode.
Testo je fino, meko, ukusno i što je meni vrlo bitno, ne miriše na kvasac.
Od ovog testa možete praviti svašta - kiflice, mekike, štrudlice...
Što se tiče debljine testa za picu, svako po svom ukusu, a isto se odnosi i na fil.
Ja volim deblje testo i manje fila.
Najčešće stavljam pelat, origano, italijansku mešavinu začina, neki žuti sir ili više vrsta, masline i šampinjone.
Ova količina testa je dovoljna za jedan pleh od rerne, mada sve zavisi i od debljine testa.
Divno, divno, divno !
ReplyDelete