Sunday, May 10, 2020

Testo za picu


Testo za picu - fino, meko, ukusno, ne miriše na kvasac...
Od ovog testa možete praviti šta god poželite i slano i slatko.
Na ovaj način uglavnom pripremam testo za picu i lepinjice sa trapistom.


Testo za picu, sastojci:
300 g mekog brašna (tip 400)
1 g suvog kvasca (1/2 ravne kašičice)
1/4 ravne kašičice soli
1/2 ravne kašićice šećera
1-2 kašike ulja
2 dl tople vode


Testo za picu, priprema:
U vanglici sjedinite sve suve sastojke, napravite udubljenje, sipajte tečne i umesite glatko testo.
Posudu upakujte u kesu ili providnu foliju.
Ostavite na sobnoj temperaturi dok testo duplo naraste, premesite ga, ponovo upakujte i stavite u frižider preko noći.

(Ukoliko testo umesite u neko drugo doba dana, slobodno ga premesite još koji put.)

Ujutru je testo spremno za pečenje.

Ako pravite picu, testo razvucite oklagijom na željenu debljinu i nafilujte po želji.

Ako pravite lepinjice, testo razvucite rukama na debljinu oko 1,5 cm i isecite na komade željene veličine.

Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, po želji na svaki komad testa stavite po malo trapista ili nekog drugog sira, pospite origanom i otavite da odstoji u plehu 20-tak minuta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni desetak minuta.


Napomene:
Možete koristiti i brašno tip 500.
Uvek merim sastojke i bez obzira na to od kog proizvođača je brašno, uvek stavljam istu količinu vode.

Testo je fino, meko, ukusno i što je meni vrlo bitno, ne miriše na kvasac.

Od ovog testa možete praviti svašta - kiflice, mekike, štrudlice...

Što se tiče debljine testa za picu, svako po svom ukusu, a isto se odnosi i na fil.

Ja volim deblje testo i manje fila.

Najčešće stavljam pelat, origano, italijansku mešavinu začina, neki žuti sir ili više vrsta, masline i šampinjone.

Ova količina testa je dovoljna za jedan pleh od rerne, mada sve zavisi i od debljine testa.





1 comment: