Kolač sa jagodama - jednostavan, kremast i ukusan.
Pripremljen od malo sastojaka, za ljubitelje vanil krema i svežih jagoda.
Kada smo bile male, slična torta je bila redovan gost na našoj trpezi u sezoni jagoda i malina.
Mama je najčešće pripremala poslastičarski krem, baba puding, a ja nešto treće.
Sastojci za biskvit:
3 jajeta
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika ulja
5 kašika mleka
5 kašika brašna
malo praška za pecivo (na vrh kašičice)
1 dl mleka za prelivanje kore
Sastojci za fil:
6 dl mleka
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
50 g putera/margarina
100 g šlaga u prahu
100 ml mleka (ili malo manje nego prema uputstvu sa pakovanja)
500 g jagoda ili po potrebi
100 g šlaga u prahu (mleko prema uputstvu sa pakovanja)
Kolač sa jagodama, priprema:
Za biskvit uključite rernu na 180 stepeni.
Pripremite pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm i obložite ga papirom za pečenje ili namastite i pospite oštrim brašnom.
Ovojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere i mutite dok se šećeri otope.
Dodajte žumanca, umutite, pa ulje i mleko i ponovo umutite.
Na kraju žicom umešajte brašno koje ste pomešali praškom za pecivo.
Smesu rasporedite po plehu i pecite 15-tak minuta (u zavisnosti od vaše rerne, možda i koji minut duže.
Kada se kora prohadi, poprskajte je hladnim mlekom.
Za fil stavite 4 dl mleka i šećer da provri.
Puding rastvorite u 2 dl mleka i skuvajte na uobičajen način.
U skuvan i vreo puding umešajte margarin/maslac i mešajte da se sve sjedini.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil hladi.
Kada se ohladi, stavite ga u frižider da se lepo ohladi.
Umutite šlag sa mlekom, pa ga postepeno dodajte u dobro ohlađen puding i mutite mikserom.
Fil premažite preko biskvita.
Rasporedite jagode koje ste isekli na pola ako su velike.
Umutite šlag i premažite preko jagoda.
Kolač ostavite u frižideru minimum par sati pre služenja.
*Preko jagoda, a pre šlaga, možete staviti preliv za torte (providni ili crveni).
*Za bržu varijantu pripreme fila, možete koristiti krem puding.
Biće vam potrebne dve kesice krem pudinga i 500 ml mleka.
Margarin/maslac u tom slučaju izostavite.
Sve ostalo je isto.
S obzirom da se krem puding ne kuva već muti sa hladnim mlekom, odmah dodajte umućeni šlag.
Napomene:
Zašto je važno da se puding dobro ohladi pre nego što dodate šlag?
Mislila sam da je svima jasno jer je po meni logično, ali ispostavilo se da nije baš tako.
Skoro sam objašnjavala prijateljici kada je pripremala sličan fil da je vrlo važno da puding bude dobro ohlađen.
Primila je k znaju, ali nije tako uradila, pa mi je posle rekla da joj je odmah postalo jasno zašto sam insistirala na tome.
Čim je umešala šlag u nedovoljno ohlađen puding, šlag se razredio , a samim tim ni fil nije bio na kraju dovoljno čvrst.
Zato bi bilo lepo da svi koji nešto pripremate po nečijim receptima, za početak poslušate sve savete, pa da tek nakon toga krenete da "dramite".
Jako puno vas ne posluša savete i odmah krene da se žali ili da postavlja pitanja na koja u samom receptu uglavnom ima sve odgovore.
Većina nas koji vam pišemo recepte i delimo savete potpuno besplatno nema uvek vremena da vam drži online obuke i nema razloga za ljutnju.
U većini slučaja po samom pitanju znam gde ste pogrešili ili šta niste uradili kako je napisano.
Ali kada nećete da priznate svoju grešku, tu već nisam u mogućnosti da pomognem...
Jasno sve?
Što se tiče količine jagoda, ne mogu da vam dam preciznu količinu koja je potrebna jer ona zavisi od veličine pleha, od toga kolike su jagode...
Slobodno kupite više, neće se baciti.
A i ako imate manje, ništa strašno.
I normalno, ako služite nedovoljno ohlađen kolač, nemojte da očekujete idealno parče.
Da, da, i mi smo bili nestrpljivi, pa smo kolač sa jagodama sekli posle sat vremena.
Napominjem da je pored izgleda i ukus drugačiji kada kolač odstoji...
Za mene je ovo kolač, ali zapravo može biti vrlo ozbiljna torta ako se doda još jedan sloj.
No comments:
Post a Comment