Thursday, April 23, 2020

Škotski ovseni krekeri (Scottish Oatcakes)


Škotski ovseni krekeri se tradicionalno pripremaju u Škotskoj vekovima.
Ovas tamo uspeva, a ove krekere  su često jeli umesto hleba.
Postoji dosta recepata, ali suština je ista - osnovni sastojak je ovas.
Pripremaju se sa i bez dodatka pšeničnog brašna, sa ovsenim pahuljicama, celim ili mlevenim...


Škotski ovseni krekeri, sastojci:
225 g integralnog ovsenog brašna
50 g brašna tip 500
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
60 g masti (koristila sam kokosovu mast)
1 dl kipuće vode



Priprema:
U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke i izmešajte ih.
Dodajte mast i izradit rukama, dobićete mrvičastu smesu.
Sipajte kipuću vodu i umesite glatko tetso.
Prvo možete koristiti viljušku, a kada brašno upije tečnost, moete mesiti rukama.
Ukoliko vam se testo raspada, nije kompaktno, dodajte još malo vode i premesite.
Testo podelite na 4-5 delova i oblikujte kuglice.
Svaku kugicu razvijte na površini koju ste posuli ovsenim brašnom u tanak krug.
Ako žlite da vaši krekeri imaju lep oblik, krajeve koji će najverovatnije pucati odsecite - oblikujte lep krug.
Svaki krug isecite na željeni broj delova (ja sam sekla na osam delova).

Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte keksiće.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12-15 minuta.
Proveravajte tokom pečenja  kako se krekeri ne bi prepekli.
Treba da ostanu svetli.
Ako vam je rerna jača, moguće je da će i desetak minuta biti dovoljno.

Krekeri su neutralnog ukusa, pa ih možete jesti i slane i slatke.


Napomene:
Možete koristiti margarin, maslac, svinjsku mast ili neko ulje.
Ja sam izabraa slanu varijantu i dodala 1/2 kašičice čilija u prahu.
Imate dosta mogućnosti kada je začinjavanje ovih krekera u pitanju.


No comments:

Post a Comment