Monday, April 27, 2020

Pica kiflice


Pica kiflice - neodoljivog mirisa i ukusa.
Recept je više nego jednostavan.
Testo je posebno fino i naravno ukusno.
Finoću mu daje paradajz sok.


Pica kiflice, sastojci:
600 g brašna tip 500
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 ravna kačičica soli
po ukusu mrvljeni: origano, bosiljak i ruzmarin
40 g parmezana, sitno rendanog (ili nekog drugog sira po izboru)
4 dl toplog soka od paradajza
4 kašike ulja

Za premazivanje testa:
100 g putera sobne temperature (ili neke druge masti)



Priprema:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte sok od paradajza i ulje.
Umesite glatko testo.
Ako vam se testo baš puno lepi, dodajte 1-2 kašike brašna.

Posudu u kojoj je testo upakujte u kesu i stavite na toplo mesto da se testo udvostruči.
Premesite ga kratko i ostavite da odmori još 15-tak minuta.
Na površini koju ste posuli brašnom, razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm.

Polovinu premažite puterom, pa preklopite.
Opet polovinu premažite puterom, preklopite i još jednom premažite polovinu preklopite.
Znači, tri puta se maže puter.

Ponovo razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm.

Secite ga cik-cak da biste dobili trouglove.
Od šireg dela, ka užem uvijajte kiflice.
Poređajte ih u pleh obložem papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom ili otopljenim puterom i ostavite oko sat vremena da narastu.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.


Napomene:
U zavisnoisti od tga koliko je sok od paradajza slan, korigujte količinu soli.
Ja sam dobila 18 većih kiflica, a vi možete testo iseći na manje delove i dobiti više kiflica.
Od ovog testa možete napraviti razna peciva (sa ili bez premazivanja testa puterom), a možete oblikovati i hleb.
Umsto parmezana, može bilo koji drugi sitno narendani tvrdi sir.


Prolećna salata uz pica kiflic je meni bila dovoljna.
Ali s obzirom da je rerna bila uključena, imali smo i pečeno povrće.





No comments:

Post a Comment