Monday, April 20, 2020

Najjednostavnija torta


Nisam znala kako drugačije da nazovem ovu poslasticu.
Nije baš torta, ali može da bude.
Zašto da ne?!
Jednostavna da jednostavnija ne može biti.


Najjednostavnija torta, sastojci:
5 dl mleka
2 kašike šećera
40 g gustina ili pudinga
100 g crne čokolade
rum po potrebi
100 g mlevenog keksa


Priprema:
4 dl mleka i šećer stavite da provri.
U ostatku mleka razmutite puding/gustin.
Kada mleko provri, skuvajte puding.
Na kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se otopi.
Puding ne treba da se hladi.

Činiju obložite alumunijumskom folijom (koristila sam činiju gornjeg prečnika 16 cm).
Prvo sipajte mleveni keks, recimo kašiku-dve.
Poprskajte rumom, pa stavite puding i rasporedite ga (cca 2 kašike).
Ponovo pospite keksom, poprskajte rumom, pa ponovo rasporedite puding i tako dok ne utrošite sve sastojke.
Poslednji sloj je mleveni keks.

I to je sve.
Pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider na par sati, tj. dok se lepo ohladi.

Tortu okrenite na tanjir, skinite foliju i dekorišite po želji - umućenim šlagom, kakaom, rendanom čokoladom, mlevenim keksom...


Napomene:
Ovo je manja mera, recimo za 4-5 osoba.
Slobodno duplirajte sastojke.
Ukoliko žeite deblji sloj keksa, poprskajte ga sa malo više ruma.
Umesto ruma možete koristiti mleko.
Količina keksa je okvirna, sve zavisi koliko ga stavljate.
Ja sam potrošila tačno 100 g za ovu meru.
Tortu možete obikovati u nekoj platičnoj posudi, nije obavezmo da bude okrugla.


No comments:

Post a Comment