Monday, April 20, 2020

Ručak iz karantina - paradajz čorba


Paradajz čorba se priprema na više načina.
Tačnije, ja je uvek kuvam drugačije.
Naravno, paradajz tj. paradajz sok je glavni sastojak, a dodatke menjam.
Nekada dodajem neko povrće, nekada ne.
Nekada stavljam testeninu, nekada krompir, nekada ovsene pauljice, a nekada razne knedle.
Ono što je po meni neizostavno u paradajz čorbi su: origano, beli luk i mleveni biber.


Paradajz čorba

Sastojci za čorbu:
1/2 l paradajz soka
1/2 l vode
1 kašika ulja
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 kašičica soli
po ukusu: so, šećer, mleveni biber, peršunov list i origano

Sastojci za knedle:
4 jajeta
120 g prezli*
40 g parmezana (sitno rendanog)


Paradajz čorba, priprema:
U šerpu sipajte sve sastojke za čorbu i kuvajte dok pripremate knedle.

Za knedle umutite jaja, dodajte prezle postepeno (*u zavisnosti od veličine jaja, količina prezli može da varira).
Umešajte parmezan.

Smesa je čvrsta i lako se oblikuju kuglice.
Obično pravim manje kuglice prečnika 1,5-2 cm.
Knedlice stavite u čorbu i kuvajte oko pet minuta.

Ukus paradajz čorbe doradite prema svom ukusu - dodajte još neke začine ili ih oduzmite.


Napomene:
Odnos vode i paradajz soka može da varira u zavisnosti od gustine/jačine paradajz soka.
Takođe, količina soli i šećera zavisi od toga koliko je paradajz sok začinjen.

Vrlo često. kad pripremam paradajz čorbu prvo ispržim nekoliko (baš sitno) iseckana šampinjona i 1/4 paprike.

Knedlice su naprvljene po uzoru na  Passatelli in brodo.


No comments:

Post a Comment