Sunday, March 8, 2020

Pita sa jabukama


Lenja pita ili pita sa jabukama, svejedno.
Starinska lenja pita se ipak priprema malo drugačije.
Mada, svako ima svoj recept za lenju pitu.
Normalno, svako priprema po svom ukusu ili onako kako je navikao.
A ja sam sada poželela baš ovakvu pitu sa debljim slojem jabukama, pa sam takvu i napravila.


Pita sa jabukama/lenja pita
Sastojci za fil:
1,5 kg jabuka
5 kašika šećera (ili po ukusu)
1 kesica vanilin šećera
4-5 kašika griza
4-6 kašika prezli

Sastojci za testo:
500 g brašna*
150 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
250 g putera ili margarina sobne temperature
2 umućena jajeta
8 kašika mleka
*kombinovala sam oštro i meko brašno (100 g oštrog i 400 g mekog)


Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na manje kockice, cca 1*1 cm.
Sipajte ih u veću šerpu ili tiganj, dodajte šećer i dinstatjte desetak minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Sklonite ih s ringle, prohladite, pa umešajte vanilin šećer, prezle i griz.

Za testo u posudi sjedinite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Dodajte puter/margarin i istrljajte sve rukama.
Dobićete mrvičastu smesu.
Potom dodajte jaja i mleko i umesite testo kašikom ili viljuškom.
Ovo testo ne treba dugo da se mesi već treba samo da se sjedine svi sastojci.
Testo je mekše nego za vanilice i slične keksiće, pa ga zato "mesim" kašikom ili viljuškom.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložite papirom za pečenje ili premažite masnoćom i pospite brašnom.

Polovinu testa rasporedite po plehu.

Meni je lakše da testo raspoređujem rukama nego da ga razvijam.
Delove testa poređam po plehu, a onda ih utapkam/rasporedim i spojim kako bih dobila koru.

Po kori rasporedite jabuke, poravnajte ih i brago pritisnite.

Preko jabuka rasporedite drugu polovinu testa i malo izbockajte.

Pitu sa jabukama pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 40-tak minuta.
Potom pojačajte rernu na 200 stepni i pecite još desetak minuta

Kada se pita lepo ohladi, isecite i poslužite.


Napomene:
Uvek koristim kiselije vrste jabuka i najčešće kombinujem više vrsta.
Umesto prezli i griza možete staviti npr. mleveni keks po izboru ili mlevene orašaste plodove.
Meni se više dopada ukus prezli i griza jer ne dominira u odnosu na vanilu i jabuke što ne mogu da kažem za keks i orašaste plodove.
U fil možete dodati i suvo grožđe.
Cimet takođe.
U testo za kore možete staviti rendanu koricu limuna.
Pitu možete napraviti i sa manje jabuka, jednostavno, prepolovite količinu ili pecite u većem plehu.
U tom slučaju možete povećati količinu testa,
Imate dosta mogućnosti.
Svako po svom ukusu.
Napravila sam pola mere i pekla u modli za hleb.
Pita sa jabukama/lenja pita može biti posna, jaja i mleko zamenite vodom.


No comments:

Post a Comment