Saturday, February 29, 2020

Plazma tri leće


Kolač Plazma tri leće je kreiran i urađen u video formatu kao što sam naziv govori za Plazmu.
Tako da je sasvim logično da je plazma glavni sastojak ovog kolača.
Što se tiče originalnog kolača i brašna koje se koristi, ne bih da komentarišem s obzirom na činjenicu da uvek nastane belaj kada se negde spomene ovaj recept.
Da skratim priču, deo brašna je zamenjem mlevenom plazmom.
Glazura nije kupovna.
Samim tim imamo  nov i vrlo ukusan kolač.


Sastojci za biskvit:
4 jajeta (krupnija)
4 pune kašike šećera
100 g mlevene Plazme
75 g oštrog brašna
1 kašičica praška za pecivo

Sastojci za preliv:
450 ml punomasnog mleka
200 ml slatke pavlake
150 ml kondenzovanog mleka (zašećerenog)*
1 kesica vanilin šećera

Sastojci za glazuru:
150 g mlečnih karamela
150 ml slatke pavlake


Plazma tri leće, priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Penasto umutite belanca i dodajte šećer.
Mutiti, standardno, dok se šećer otopi, a smesa postane, sjajna, glatka i čvrsta.
Potom dodajte žumanca i umutite.
U posebnoj činiji izmešajte mlevenu plazmu, brašno i prašak za pecivo, pa ovu smešu umešajte u smesu od jaja.

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 premažite masnoćom, pospite brašnom i izlijte smesu za biskvit.

(Ukoliko koristite veći pleh, tkzv. đuvečaru, povećajte meru za 50%, a možete i da duplirate sastojke)

Pecite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni cca 25 minuta.

Dok se biskvit peče, izmešajte sve sastojke za preliv.

Prohlađen biskvit prelijte mešavinom mleka.

Kada se sve lepo upije, prelijte glazurom.

Glazuru ćete pripremiti tako što ćete karamele zajedno sa pavlakom istopiti na nižoj temperaturi.

Kolač stavite u frižider da se ohladi, pa ga poslužite.

Dekoracija po želji, ali nije obavezna.


Napomene:
U video receptu koji se nalazi OVDE kolač sam pripremila malo drugačije.
Jaja sam mutila cela sa šećerom.
Za preliv sa koristila manju količinu mleka.
Kolač smo pekli u modli za mafine, a vi možete izabrati i neki drugi oblik.
Podrazumeva se da ukus i teksturu kolača možete prilagoditi svom ukusu.
Ako želite vazdušastiji kolač, prvo umutite belanca, pa dodajte žumanca.
Ako želite da vaš klač bude kompaktniji, umutite cela jaja.
Što se tiče količine mleka i to prepuštam vašem ukusu.
Kada je u pitanju glazura, možete koristiti onu koju volite.
Kupovnu ne volim, ali vam ne kažem da ne treba da je koristite.
Za ovaj i slične kolače glazuru pripremam od uprženog šećera i slatke pavlake ili  biram mlečne karamele kao sada.
Bitno je da su karamele meke i sveže kako bi se lepo istopile.
I to je sve.
Svi koji su probali ovaj kolač imali su samo reči hvale.

Ono što u poslednje vreme uvek napominjem jeste da sve može i ne mora.


*Kondenzovano mleko sam napravila s obzirom da ga već neko vreme nema u prodaji.
U inostranstvu ga ima, ali ga do sada  nisam "uvozila" jer ga jako retko koristim.
Priprema je vrlo jednostavna.
Sada sam koristila mleko za kafu sa 3,8 posto mm.
Na 300 ml mleka stavila sam 150 g šećera i deo štapića vanile.
Kuvala sam ga dok nisam dobila gustu smesu.
Izmerila sam, bilo je cca 170 ml kondenzovanog mleka.

Ovaj kolač možete da napravite i bez zaslađenog kondenzovanog mleka, jednostavno, uzmite nezaslađeno i dodajte 100-150 g šećera.

Ukoliko ne možete da nabavite ni nezaslađeno kondenzovano mleko, umesto navedene količine dodajte slatku pavlaku ili mleko i zasladite po ukusu.

A možete da kombinujete slatku pavlaku i mleko umesto kondenzovanog.
Ovaj kolač jednostavno mora da uspe za koju god kombinaciju da se odlučite.


Naziv "tri leće" je naš prevod (koji nije najpravilniji) za "tres leches" što u prevodu znači "tri mleka".


No comments:

Post a Comment