Recept možete pronaći i na internetu.
Svi su manje više isti, nijanse su u pitanju.
3 jabuke (600g)
100 g običnog brašna
2 kašike C griza
4-5 kašika ulja
1 šolja prezli
1 kesica C vanilin šećera
1 ravna kašičica cimeta
Knedle sa jabukama, priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte.
Ocedite ih ako su sočne.
Jabuke koje sam koristila bile su sočne, pa sam ocedila cca 1 dl soka.
Dodajte brašno i griz i sve lepo izmešajte/umesite viljuškom.
Rukom oblikujte knedle prečnika oko 3 cm.
Ukoliko kojim slučajem ne možete da oblikujete knedlu, dodajte još malo brašna.
Smesa treba da bude srednje čvrsta i lepljiva.
Knedle kuvajte u kipućoj i blago posoljenoj vodi.
Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još nekoliko minuta.
Dok se knedle kuvaju, na vrelom ulju ispržite prezle uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i umešajte vanilin šećer i cimet.
Kuvane knedle uvaljajte u prezle.
Poslužite ih tople.
Prilikom služenja knedle možete posuti vanilin šećerom ili služiti uz neki džem ili sos po izboru.
Napomene:
Količina brašna i griza se može izmeriti šoljom od 2 dl.
Umesto navednih sastojaka, možete koristiti samo meko, samo oštro brašno ili mešavinu oštrog i mekog.
Na fotografijama vidite kako izgleda testo.
Takođe možete videti i koliko je otpalo jabuka prilikom čišćenja.
No comments:
Post a Comment