Kada pripremam hlebove bez kvasca, to su uglavnom fermentisani hlebovi.
Na internetu ima dosta recepata za dobijanje prirodnog kvasca i to nije ništa novo, ali je poslednjih dana jako popularno.
Ne dopadaju mi se hlebovi sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo, ali ne mogu da kažem da ih ponekada ne pripremam.
Prašak za pecivo hlebu daje ukus slanog kolača.
Soda bikarbona me asocira na medenjake.
Najpopularniji recept za prirodni kvasac ili strater je onaj koji se "hrani" oko 16 dana.
Nikada ga nisam pripremala, pa na tu temu ne mogu da pišem.
A da li će vam hleb uspeti u potpunosti, zavisi od više faktora - od vremena fermentacije, temperature u prostoriji, od vrste brašna, količine brašna i vode, od temperature i vremena pečenja, načina pečenja...
Pisala sam više puta na tu temu.
Za one koji prvi put pripremaju hleb na ovaj način savet je da eksperimentišu sa manjom količinom uz napomenu da hleb ne može da ne uspe tj. kakav god da je, neće se baciti.
Hleb bez kvasca, sastojci:
3,5 šolje crnog brašna (koristila sam tip 1100)
1,5 šolja mlake vode
1 ravna kašičica soli (koristila sam morsku so)
Hleb bez kvasca, priprema:
U porcelanskoj ili staklenoj posudi izmešajte: 1 šolju brašna, 1 šolju vode i so.
Posudu lepo upakujte (obično koristim rastegljivu foliju).
Držite na toplom mestu, npr. pored grejnog tela.
Ne mogu da vam kažem koliko sati treba da stoji ova smesa jer zavisi od toga koliko je toplo.
Najčešće sve to umutim uveče, pa ujutru prelazim na drugi korak.
Drugi korak je još jedna šolja brašna i 1/2 šolje vode.
Ponovo sve treba lepo sjediniti i upakovati.
Sada smesa brže naraste, pa ćete kraće čekati do narednog koraka, nekoliko sati.
Videćete kako testo raste.
Kada se testo udvostruči, dodajte treću šolju brašna i sve lepo umesite kašikom ili viljuškom.
Ponovo pakovanje posude i čekanje.
Ovo testo će jako brzo da naraste, za oko cca 2 sata će se udvostručiti.
Poslednja faza je dodavanje još cca pola šolje brašna i mešenje rukom.
Umešen hleb stavite u posudu za pečenje (poželjno je da posuda ima poklopac), upakujte i ostavite da odstoji.
U zavisnosti od toga kakav hleb želite, držite ga duže ili kraće da naraste.
Poklopljenu posudu stavite u hladnu rernu i uključite je na 150 stepeni.
Od momenta kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.
Nakon pola sata, skinite poklopac i pojačajte rernu na 200-220 stepeni i pecite hleb još 15-20 minuta.
Dužina pečenja zavisi od debljine hleba.
Ovo tetso je malo mekše, pa ukoliko koristite veću posudu (pekla sam u šerpi prečnika 20 cm) dobićete tanji hleb.
Ako se odlučite za manju modlu, dobićete viši/deblji hleb, pa će vam biti potrebno malo više vremena da ga ispečete.
Hleb pripremljen na ovaj način ima punoću (biskvitnu teksturu) i mek je.
Hlebove bez kvasca ne pripremam uvek ovako.
Nekada pravim mekša testa, nekada čvršća, nekada pečem bez poklopca odmah na visokoj temperaturi.
Nekada koristim druga brašna, semenke, pravim razne kombinacije...
Možda vam sve ovo deluje jako komplikovano, ali nije.
Nema puno posla oko pripreme hleba bez kvasca.
Jedini faktor je vreme čekanja.
Izmerila sam brašno koje mi je ostalo u kesici, pa znam da sam potrošila 450 g brašna i cca 3 dl vode jer uvek koristim šolju od 2 dl.
Recept za beskvasni hleb sa kimom, možete videti ovde.
Beskvasni beli hleb (sa nanon i lavandom), recept je ovde.
Još jedna beskvasni integralni hleb se nalazi ovde.
Hleb od vina je ovde.
Svi hlebovi koji vidite na fotografijama su napravljeni prirodnom fermentacijom.
No comments:
Post a Comment