Sunday, March 29, 2020

Jastučići od sira


Jastučići od sira - jednostavni i ukusni.
Imate mogućnost da birate kakve ćete jastučiće napraviti i kako ćete ih začiniti.
Znači, sve može i ne mora.
Link ka video receptu se nalazi na kraju objave.


Jastučići od sira, sastojci:
200 g feta sira
200 g krem sira
1 jaje, umućeno
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 g pečenog susama
1 kašičica kima
40 g sitno rendanog parmezana (opciono)
so po ukusu



Jastučići od sira, priprema:
Sjedinite sir i jaje.
Treba da dobijetu glatku i kompaktnu smesu.
Dodajte sve ostale navedene sastojke i umesite testo.
Ovo testo ne treba dugo da se mesi.
Potrebno je samo sjediniti sastojke.

Ukoliko imate vremena, testo upakujte u providnu foliju i ostavite ga nekoliko sati u frižideru.

Ako vam se žuri, testo možete razviti odmah i pržiti.
Razvijte ga na površini koju ste posuli brašnom oko 7-8 mm debljine i isecite na komade željene veličine.

Pržite ga u zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.

Jastučiće stavljajte na salvet ili kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja.

Ukoliko ste žurili ili niste bili strpljivi da čekate dok se testo odmara u frižideru, dobićete manje šupljikave jastučiće.

Kada se testo dobro odmori, dobićete šupljikavije jastučiće.

Takođ, testo možete odmah da razvijete, da ga isečete, pokrijete i ostavite da se malo odmori, oko 30 minuta.

Ukus je podjednako dobar, samo je tekstura drugačija.


Napomene:
Možete koristi  meko ili oštro brašno ili ih kombinovati.
Sa integralnim brašnima nisam pravila, ali verujem da može osim što ćete dobiti puniju teksturu.

Testo možete razviti i tanje i deblje u odnosu na ono što sam navela, sv je stvar ukusa i izbora.
Što se tiče semenki, ne morate da stavljate ove koje sam navela, možete nešto drugo po izboru.

Takođe, pravila sam i sa dodatkom ljute mrvljene paprike, origana, crnog susama...
Parmezan može i ne mora.

Ovako smo kreirali recept za snimanje i ukus nam se baš dopao.






Video recept se nalazi ovde.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete