Tuesday, March 31, 2020

Karamel griz


Griz je poznata i vrlo popularna poslastica.
Osnovu čine pšenični griz i mleko.
A što se tiče ostalih začina, imate jako puno mogućnosti.
Sve u svemu, malo drugačiji griz u odnosu na onaj na koji ste navikli.


Karamel griz, sastojci:
8 kašika šećera
1 l mleka
7 ravnih kašika griza
1 kesica vanilin šećera
100 g suvog grožđa
rum po potrebi



Karamel griz, priprema:

Prvo operite i očistite suvo grožđe.
Sipajte rum (nekoliko kašika) i ostavite da odstoji.
Na nižoj temperaturi karamelizujte šećer.
Kada dobije lpu zlatno-braon boju pažljivo sipajte mleko i sačekajte da mleko provri.

Sipajte griz u tankom mlazu uz neprekidno mešanje.
Dodajte suvo grožđe i vanilin šećer.
Kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje dok se griz zgusne.

Griz sipajte u činijice i poslužite topao ili hladan.


Napomene:

Ukoliko nemate rum, možete upotrebiti aromu ruma, ali na ovu količinu stavite pola kašičice.

Po ukusu možete dodati još šećera ili ga smanjiti.

Dekoracija po želji, a u mom slučaju flips u ruby čokoladi i mrvljeni keks.





No comments:

Post a Comment