Da li volite bulgur?
Za one koji ne znaju, bulgur je usitnjena i termički obrađena durum pšenica (delimično skuvana, osušena i izlomljena pšenica).
Bulgur volim više od pirinča u slanim jelima i često ga koristim za razna jela, čorbe, salate...
Sada sam ga pripremila sa povrćem na sledeći način.
Bulgur sa povrćem, sastojci:
1 veća glavica crnog luka
4 srednje paprike
8 većih šampinjona
4 srednja paradajza
Ulje po potrebi
Začini po ukusu: beli luk, peršunov list, so, biber, origano...
1 šolja bulgura
2 šolje vode ili povrtnog temeljca
Bulgur sa povrćem, priprema:
Prvo pripremite bulgur - vodu/temeljac stavite da provri, dodajte bulgur, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja, 10-tak minuta (ukoliko koristite vodu, začinite po ukusu).
Na vrelom ulju propržite crni luk isečen na krupnija rebarca.
Dodajte papriku koji ste isekli na komade željene veličine i pržite nekoliko minuta.
Potom dodajte paradajz i pečurke (paradajz oljuštite i iseckajte, pečurke očistite i iseckajte).
Ukoliko ste ljubitelj belog luka, dodajte i 1-2 čena sitno iseckanog belog luka.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Dinstatjte/pržite na višoj temperaturi desetak minuta uz mešanje.
Bulgur možete sjediniti sa povrćem ili služiti kao prilog uz povrće.
Ukoliko ste ljubitelj ljute hrane, prilikom dinstanja povrća, možete dodati i ljutu papričicu.
Podrazumeva se da u ovo jelo možete dodati komad mesa po izboru ili ga služiti uz neko meso.
Što se tiče količina i vrsta povrća, prilagodite ih ukusu i potrebama.
Jela ovog tipa jednostavno ne mogu da ne uspeju.
Prilikom slženja dodajte peršunov list.
No comments:
Post a Comment