Tuesday, April 9, 2019

Eat Smart Challenge: 2. Kao naše bake - skuvaj ceo obrok


U današnje vreme retko ko ima vremena da često priprema kompletne obroke - da mesi hleb, da pravi rezance za supu, da tegli kore za pite i slično.

Ali ipak mislim da svako od nas može na jedan dan da bude u ulozi svoje bake - da pripremi obrok od početka do kraja, da umesi hleb, dacnapravi kolače.

Ako su mogle naše bake, možemo i mi.

Šta vi najčešće pripremate po bakinim receptima?


Dok sam radila na knjizi Tradicionalni recepti domaće srpsle kuhinje, kao gastro urednik i stručni saradnik, imala sam priliku da malo više pažnje posvetim svakom tradicionalnom jelu i da istražujem.



S obzirom na to da sam iz Vojvodine, između ostalog,  pisala sam i o tradicionalnom nedeljnom ručku.
U Vojvodini je to pravi ritual - hrana se priprema od ranog jutra, pa do podne.
Uživa se u pripremanju hrane, ali i tokom obroka.


Pa da krenem sa pripremom.

Prvo pripremam hleb.
Danas biram cipovku.

Da li ste kao mali jeli mast i hleb posut alevom paprikom i solju?


Potom ide priprema ručka - domaća supa sa knedlama, bareni krompir, sos od mirođije.

Za mene je supa bez mesa, ali može biti i sa mesom.


Ako kuvate supu s mesom, od kuvanog mesa (pilećeg) možete napraviti ajmokac.


Desert - vanilice.


A mogle bi i princes krofne.


Možda štrudla ili baba Juline kiflice sa makom.


Ni danas nema bacanja, ali ni kupovine gotove hrane.
Posebno ne kolača.
Pripremite svoj omiljeni kolač i uživajte u njemu nekoliko dana.

Možda za doručak uz šolju kafe ili mleka parče štrudle ili nekoliko vanilica.

Ono što ostane od ručka, obično se jede za večeru ili sutra.

A ako imate višak hleba posle par dana, napravite prženice, prezle, knedle od hleba ili poparu.

Jedite "pametno" ne samo danas već svakog dana.

Mislite o tome kao što su mislile naše bake i prabake.

Budite racionalni.


#2 Back to basics – Cook your meal from scratch

Ako volite recepte Lepog Brke, ovaj recept će vam se sigurno dopasti Darinkin ručak.


No comments:

Post a Comment