Wednesday, April 10, 2019

Eat Smart Challenge: 3. Otkivaj novo - probaj nešto što nikada nisi


Verovatno ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije rekla: " Ja to ne volim", a da prethodno tu namirnicu nije probala.

I ja sam jedna od njih.

Ima dosta toga što ne volim iz možda nepoznatih razloga, a nisam ni probala.

Podrazumeva se da ništa ne treba raditi na silu.

Kako upakovati namirnicu koja nam se ne dopada?

Ako niste čuli za ovaj projekat i nije vam jasno o čemu pišem, klik ovde.


U ovom izazovu ne treba da prisiljavate sebe da probate ono što vam se ne dopada, već da jednostavno odaberete sastojak/sastojke koje niste imali naviku da koristite ili sastojke koje do sada niste kombinovali.

Verovatno ste više puta rekli sebi: "Ne znam zašto ovo nikada ne kupujem".

Baš "to nešto" kupite i napravite sebi sjajan obrok.
Pustite mašti na volju i uživajte.

A šta je to što ja ne kupujem?!

Nemam običaj da kupujem sremuš.
Mislim da ga nisam nikada kupila niti koristila.
Odbija me njegov intenzivan miris...



Znate da uživam u pripremanju hrane i da mi nisu neophodni recepti bez obzira da li je reč o tradicionalim ili modernijim jelima.

Posebno volim black-box varijante (pripremanje hrane bez prethodne pripreme namirnica, od sastojaka koji se trenutno nađu pri ruci ili od onoga što mi neko donese).

Od istih sastojaka možete pripremiti više različitih jela.

Danas sam odlučila da iskoristim sastojke koje sam dobila na predstavljanju ovog projekta.
Ovo je moja "crna kutija" - sremuš, mladi luk, šargarepa, keleraba i rotkvice.


Odlučila sam da napravim cušpajz i salatu.
Za pripremu ovih jela vam nisu neophodne precizne mere jer jednostavno mora da uspe.

Od polovine sastojka sam napravila varivo, a od druge polovine salatu.

S obzirom da je cilj ovog projekta racionalno trošenje hrane, nisam ništa bacila - u varivo sam stavila listove rotkvica, a u salatu rotkvice.


"Black-box" cušpajz, sastojci:
ulje po potrebi
2-3 struka mladok luka, iseckana
1/2 šargarepe, iseckane
1/2 kelerabe, iseckane na kockice
listovi sremuša, sitno iseckani
listovi kelerabe, sitno iseckani
listovi rotkvica, sitno iseckani
začini po ukusu: so, biber, mleveni kim...

Priprema:
Na vrelom ulju propržite luk i šargarepu.
Dodajte kelerabu i nalijte vodom da ogrezne.
Kuvajte na srednjoj temperaturi 15-tak minuta.
Dodajte naveden listove i začinite po ukusu,
Kuvajte još nekoliko minuta.
Ukoliko želite kremastu teksuru, dodajte 1 kašiku ovsenih pahuljica tokom kuvanja ili neutralnu pavlaku prilikom serviranja.



"Black-box" salata:
2-3 struka mladog luka, iseckana
1/2 šargarepe, izrendane
1/2 kelerabe, izrendane
1 vezica rotkvica, iseckana
listovi sremuša, iseckani
1 kašika maslinovog ulja
po ukusu: so i limunov sok.

Priprema:
Sve sastojke sipajte u činiju, prelijte uljem i limunovim sokom.
Posolite po ukusu i izmešajte.


Ja sam ovako "upakovala" sremuš.
Koji je vaš izazov za danas?
Šta ne volite ili možda iz nekog razloga niste probali?

A šta nam je pripremio Lepi Brka, pogledajte ovde.



#3 There’s more to explore – Try something new

No comments:

Post a Comment