kolačići

Friday, March 8, 2019

Iz prababine beležnice - VANILICE


Da li znate kako je nastao naziv vanilice (grancle)?

Neko se pita, a neko ne odakle potiče taj naziv.

Pogledajte šta piše na fotografiji ispod.


Moram da vam napomenem da su recepti u prababinoj beležnici nepotpuni.
Jednostavno, oni su znali šta i kako prave, pa recepte nisu ni zapisivali.
Deda je jednog dana odlučio da zapiše recepte svoje majke i sačuva ih od zaborava.
U većini recepata su navedeni samo sastojci.
Priprema i saveti su se prenosili sa kolena na koleno.

Ja sam odlučila da nastavim dedinim stopama i sačuvaj sve te recepte, ali da ih podelim sa vama i malo pojasnim.

U svesci piše: "Vanili grancle".

Skraćena verzija je vanilice.

Svima je poznato da je Vojvodina nekada bila deo Austrogarske, a sam naziv govori koji su jezici bili zastupljeni.

Često su neke mađarske i nemačke reči prevođene pogrešno.

I tako su se kod nas ustalili nazivi raznih jela (koji su neretko pogrešni).

Vanilice su zapravo venčići zamirisani vanilom.

Ima logike, zar ne?

Moja prababa je uvek pravila rupu u sredini koristeći naprstak, a tako napravljena vanilica liči na venčić, zar ne?

Da li znake kako se venac/venci kaže na nemačkom?

Kränze (venci).

Izgovor ne mogu da napišem.

Sada vam je jasno odakle potiču "grancle" (od kränze).

Eto rešili smo "misteriju".

U današnje vreme postoji dosta naziva i varijacija na temu ovog kolača.
Naravno, podrazumeva se da svako može da pravi i naziva ovaj kolač kako mu je volja, ali imala sam potrebu da objasnim ovu sitnicu.

Vanilice najčešće pravim bez rupe u sredini jer mi je tako jednostavnije (i malo tanje jer mi se kao takve više dopadaju).
Ovaj dobro poznat kolač možete videti u raznim oblicima pored venčića - u obliku cvetića, zvezdica...


Vanilice, sastojci:

500 g brašna
250 g masti (ili putera)
100 g šećera u prahu
vanilin šećer
korica limuna
1 jaje
1 žumance

Ostali sastojci:
domaći džem po izboru
šećer u prahu zamirisan vanilom



Vanilice, priprema:
Istrljajte brašno, mast i šećer.
Dobićete mrvičastu smesu.
Dodajte vanilin šećer (količina po ukusu), rendanu koricu limuna, jaje i žumance.
Umesite testo.
Po potrebi dodajte malo mleka (prababa je za ovakva testa koristila mileram, a ukoliko mislite da je sok od limuna neizbežan, sipajte ga).
Koliko će vam mleka biti potrebno, zavisi od toga kolika su jaja i kakvo je brašno.
Savet je da ga dodajete postepeno.
Ovo testo ne treba dugo mesiti.

Testo razvijte debelo onoliko koliko želite (npr. 5 mm) na površini koju ste posuli brašnom.

Secite željene oblike (krugove, zvezdice, cvetiće).
Na svakom drugom keksu možete napraviti rupu u sredini.

Pecite ih  u zagrejanoj rerni na 150-180 stepeni u zavisnosti od jačine vaše rerne oko 10 minuta, tj dok ivice blago ne porumene.

Spajajte po dva keksića džemom i uvaljajte ih ili pospite prah šećerom.

Vanilice su lepše kada malo odstoje, bar jedan dan.

Varijacije na temu vanilica, možete videti na sledećim linkovima.

Lenje vanilice

Posne vanilice

Recept za vanilice kao i mnoge druge tradicionalne recepte, možete pronaći u knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Knjigu možete kupiti u knjižari u Akademiji 28.


Reform tora iz prababine beležnice se nalazi ovde.

No comments:

Post a Comment