Monday, December 25, 2017

Medeno srce


Kada sam bila mala, moj omiljeni slatkiš je bilo medeno srce.
U ta davna, pradavna, vremena, slatkiši se nisu kupovali i jeli svakog dana.
Sada, kada sam velika, slatkiše pravim sama.
Više volim da ih pravim nego da ih jedem.
Eksperiment uspeo - home made medeno srce.


Pravila sam medenjake, pa sam sasvim slučajno odlučila da za eksperiment upotrebim četiri srca.
Spojila sam po dva džemom od kajsija i umočila ih u čokoladnu glazuru koja mi je ostala od torte.

Kolačići su zaista sjajni.
Nisam mislila da će biti baš takvi.



Medeno srce, sastojci:
120 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 dl vode
100 g margarina
1 kašika meda
3 kašike marmelade
400 g brašna
1 kašika začina za medenjake
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo

Po potrebi džem od kajsija

300 g čokolade za glazuru


Medeno srce, pripema testa:
Prokuvajte vodu, šećere, margarin i marmeladu.
Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u prohlađenu smesu koju ste prokuvali.
Sjedinite sve sastojke.
Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).

Secite srca ili neke druge oblike po izboru.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 12 minuta.

(Pleh oblažem papirom za pečenje.)

Spajate po dva srca džemom od kajsija, sačekajte da se džem malo upije, a potom ih umačite u čokoladnu glazuru.
Staljajte ih na papir za pečenje kako biste ih lakše odvajali od podloge kada se čokolada stegne.


Napomene:
Glazuru možete pripremiti sa slatkom pavlakom ili onako kako to inače radite.

Medeno srce je postan kolač ukoliko napravite posnu glazuru (sa margarinom i vodom ili sa uljem). 


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Medenjaci dekorisani fondanom:



No comments:

Post a Comment