Medenjaci se najčešće prave za novogodišnje i božićne praznike.
Poslednjih godina se najviše pažnje posvećuje njihovom dekorisanju.
Možete ih dekorisati na više načina.
Ja sam se odlučila za fondan dekoraciju.
Medenjaci, sastojci:
120 g šećera1 dl vode
100 g margarina/putera
3 kašike meda
400 g brašna
1 kašika začina za medenjake
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
Medenjaci, priprema:
Prokuvajte vodu, šećer, margarin/maslac i med.
Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u ohlađenu smesu koju ste prokuvali.
Sjedinite sve sastojke.
Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).
Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u ohlađenu smesu koju ste prokuvali.
Sjedinite sve sastojke.
Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).
Secite željene oblike.
Medenjake ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 10-12 minuta.
Kada se ohlade, dekorišite ih fondanom.
Fondan možete zalepiti vodom - površinu fondana koja ide na medenjak, delimično premažite vodom.
Medenjaci se mogu dekorisati rojal smesom (belance i šećer u prahu) i čokoladnom glazurom.
Napomene:
Ukoliko ste alergični na med, umesto meda stavite istu količinu marmelade.
Ako nemate mešavinu začina za medenjake, možete je zameniti cimetom ili je napraviti sami - izmešajte jednake količine cimeta, đumbira, karanfilića, muskatnog oraščića...
U testo za medenjake, možete dodati rendanu koricu pomorandže i/ili limuna.
No comments:
Post a Comment